Loading...

Asiatisk lågtempad lax

Hallååååå hallå hallå hallå!

Ber om ursäkt för den dassiga bilden!

Vilken helg va, Fars dag o grejer! Stormigt värre var det med på natten till lördag, för att nämna vädret som man gör här i Sverige. Jag var iallafall inte i Göteborg över helgen utan befann mig på ett par sydligare breddgrader. Tur var väl det! Min lilla södertripp resulterade nämligen i att jag provade ”Lågtemperaturstekning” på vår nya ugn, bästa läget på den ugnen. Typ. I huvudet ville jag ha en jättekompakt fisk som skulle vara enkel att skära och som då skulle bli i kubiska bitar. Slog mig att man måste ha en vacuummaskin då. Det har vi ingen. MEN! Man skola icke jaga upp sig på dessa grunder! Lax är en fantastisk fisk och jag är fingerfärdig som en 12-armad bläckfisk. (Skar mig i pekfingret dock. 11-armad kanske då) Jaja, nog struntpratat. Laga nedan asiatiska fusion av smaker och låt dina smaklökar förkovra sig. (Nedan recept är endast estimerade mått. Jag skrev tyvärr inte upp någonting.)

För 4 portioner iallafall:

  • 200 g glasnudlar
  • 1kg laxfilé med skinn på
  • 2 salladslökar
  • 1 röd paprika
  • 1/2 lime, juice + skal
  • sesamolja, cirkus 1 tsk
  • japansk soja, ungefär 2 msk
  • lite ingefära, finhackad
  • 1 klyfta vitlök
  • 1/2 cm röd chili
  • 1 tsk honung + 1 tsk strösocker
  • 2 kvartade pak choi
  • 1 tsk rostade sesamfrön

Cesta skalet på limen och pressa i juicen i en skål. Häll i soja, sesamolja, rosta fröna i en panna tills svagt bruna o ös i dem, ingefäran i, mosa vitlöken med lite salt – i med den, finhacka chilin o ös i, rör ner socker och honung. Finhacka några centimeter av det vita på en salladslök, i med det med. SMAKA AV. Som sagt, ovan är enbart estimat, du märker vad du behöver mer av eller mindre av. Låter du den dessutom stå och dra ett tag så kommer smakerna ändras, garanterat.

Stek laxen i olja på hög värme med skinnet nedåt. Värm ugnen till 80°C och skicka in den på bakplåtspapper. Nu beror tillagningstiden enbart på tjockleken på fisken samt hur länge den fick gå i pannan. Titta och känn. Den kommer bli ljusrosa och ska bli ”mjuk” att ta på, så den inte fjädrar tillbaka för mycket. För mina filéer tog det cirka 40-50 minuter.

Koka nudlarna enligt beskrivningen på paketet och ånga samtidigt kålen i en sil över kokande vatten. Både nudlar och kål går fort så ta det först mot slutet.

Ut med fisken, dela med en jäääättevass kniv så bitarna blir jämna och fina, lägg upp och häll över en tesked av din asiatiska dressing över både fisk och nudlar. Servera. Njut.

Tack för mig.