Loading...

Bakad potatis – Västkustedition

Därför att dagen innan (förhoppningsvis) sista grejen i skolan kräver bra käk.

Nu skriver jag dock detta så sent på måndagkväll så att jag av sociala medie-tekniska skäl inte kommer publicera det när jag skrivit klart..! Idag har dagen dock bara kretsat kring en sak, nämligen förberedelse inför morgondagens opponering av kandidatuppsatsen. Jag i den akademiska världen är, som för många redan bekant, ett ganska tragiskt kapitel, ett kapitel som nu dock närmar sig sitt slut!

När jag nu hade färdigställt alla förberedelser så såg jag inget annat än att belöna mig själv med väldigt god kvällsmat (middag då för eventuella icke-skåningar). Sagt och gjort, fick ett enormt sug efter någon slags röra, först köttfärssås men hade ingen färs så det blev Skagenröra, med en liten ”deluxe-twist”. (Deluxen ligger i användandet av kräftstjärtar istället för räkor då..)

För vad jag tror borde vara 4 portioner krävs följande:

  • 4 bakpotatisar
  • 100g kallrökt lax
  • 3 msk majonnäs
  • 1 msk creme fraiche
  • 1 rejäl näve kräftstjärtar i lag
  • 1 msk hackad dill (frusen går utmärkt)
  • 1 salladslök
  • 1-4 tsk lag från kräftstjärtarna, beror på vilken konsistens du vill ha
  • 2 tsk röd rom
  • Salt & svartpeppar

För dekor:

  • Rosésallat
  • Ruccola
  • Lite små tomater i olika färger

Receptet kunde inte varit enklare. Börja med att starta ugnen på vanlig upp- och nervärme på 225 °C. Picka potatisen lite med en gaffel i toppen och släng in dem i ugnen. Det tar cirka 1h beroende på storlek på potatisen. Använd en kaksticka för att känna efter eventuell kärna en bit in i tillagningstiden. Det ska vara mjukt rakt igenom.

Rör ihop majonnäs och creme fraiche, tillsätt sedan rom, delade kräftstjärtar, tunt skivad salladslök, lite lag, dill och rör ihop allt. Låt först stå i cirka 15 min i kylen så smakerna hinner sprida sig. Rör om och smaka, tillsätt spad för sälta och lösare konsistens eller bara salt och peppar.

Ta ut potatisen men bränn dig inte. De är lite som tomater, håller värmen en hel vinter när de väl blivit varma. Skär ett kryss uppe på potatisen och lägg den på en tallrik. Tryck ihop med fingrarna ”i varje ruta” som blivit så den trycks ihop och upp, sprid sedan ut den lite igen med en sked. Sleva i lagom [läs: mycket] röra först, riv över lax, strö över sallad, och tomater, avsluta med lite mer röra och en sked rom på toppen.

Njut av din tisdag!