Linsbiffar med picklade grönsaker och chipotle fraiche

Wow, detta trodde jag inte när jag vaknade imorse. Eller jo, lite kanske. Fick som vanligt idén lagom till jag skulle försöka somna igårkväll, efter att ha legat bänkad framför live-sändningen av Falcon 9-uppskjutningen. Den blev inställd. Igen. Jag är ingen rymdfantast men SpaceX är ju jäkligt häftigt, så är det bara.

Så, meat-free alltså. Biffar gjorda på linser = De är inga biffar, det är den bittra sanningen. Sanning eller inte, jag kommer dock kalla det biffar iallafall, så det så. Nevertheless. Jag har ätit två burgare och faktum är att jag är mätt! För att vara helt uppriktig så trodde jag inte att jag skulle tycka det var SÅ bra som de blev. Meat-free-monday är någon form av movement för att uppmärksamma de negativa effekterna som rött (mest omtalat) kött har på både människan och naturen och efter att ha provat göra egna linsbiffar och blivit mätt på dem kan jag säga att det kan bli fler måndagar som denna…

Hur gör man då? SÅ enkelt:

Du behöver följande:

  • 2dl röda linser
  • 1 tsk olivolja
  • 1 msk hackad persilja
  • (1 msk vetemjöl)
  • (1 msk havregryn)
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 riven morot
  • 2 ägg
  • 1 msk tomatpuré

Tillaga linserna enligt förpackningen, detta innebär att de ska sköljas noggrant och sedan kokas. Under tiden de kokar, riv moroten, hacka persiljan, tillsätt puré, vitlök och kryddor. Häll av linserna och låt dem torka till sig en del innan du mixar dem till mos med en stavmixer. När de är mixade, blanda samman allt, vispa äggen lätt och blanda i. Om smeten blir alldeles för lös, tillsätt mjöl och/eller havregryn. Rör samman alltihop och stek i olivolja till små plättliknande ”biffar”. Servera på briochebröd med chipotlefraiche, limepicklade rotfrukter med lite mynta, salladsblad och lite ärtskott.

Njut av dina icke-mordiska biffar och av att du trots att du inte hade ihjäl någon, fått i dig en fullgod kvällsvard.

Tack för mig.