Loading...

Burgare med äppelsalsa

Äpplen! Man kan använda dem till hur mycket som helst! Mos, kakor, pajer, som de är, eller SALSA! Äppelsalsa med svenska Aromaäpplen, lite lime, chili och mynta så har man ett fantastiskt tillbehör till burgarna. Igår bjöds det på burgare på blandfärs i briochebröd med creme fraiche med touch av tryffel samt stekt svamp, och – ej att förglömma – grönkål! Ja, du läste rätt, en supergrönsak som faktiskt går utmärkt till kött och höstiga smaker, dessutom packad med näring. Att säga att det var en skänk från ovan vore en underdrift… Ett litet recept följer nedan. Kan nämna att jag fuskade med bröden, och blev positivt överraskad! Garants briochebröd var faktiskt riktigt bra och kostade inte skjortan!

Äppelsalsa:

  • 1 Aromaäpple – finhackat
  • Juice från en halv lime
  • 1/2 Röd chili
  • En go bunt mynta

Hacka äpplet först och kör över limejuicen direkt, på så vis slipper du oxidationen på äpplena, de blir inte bruna. Hacka sedan ner chili och myntan och rör runt. Ställ in i kylen under gladpack och låt stå i 20 min.

Biffarna (4 lagom stora)

  • 250 gram blandfärs
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk ketchup
  • 1 msk Johnnys senap, grov stark
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk rosmarin
  • salt / peppar, kör på känsla

Jag vad kan man behöva instruera om… Släng allt i en skål o knåda ihop det med handen så all ketchup och alla andra blöta ingredienser fördelas ut. Låt stå i cirka 20 min så den blir rumstempererad. Det kommer bli rätt kladdigt men det gör ingenting, det håller ihop ändå!

Tryffel-creme fraiche

Denna är lite studentanpassad men smakar bra ändå

  • Ett par droppar tryffelolja
  • 2 msk turkisk yoghurt / creme fraiche
  • svartpeppar

Rör ihop och låt stå ett tag.

Skär av grönkålen längs sin ”stjälk”, den tar för lång tid att koka. Släng ner bladen i saltat vatten och koka upp, låt gå i cirka 5 min, ta bort från värmen och lägg ut så de kan ånga av sig vattnet. Hetta upp smör i en panna och stek bladen så ”platta” som möjligt, de behöver inte gå så länge, bara de får lite yta och krispar till sig, annars finns risk att de är sega när man har dem i burgaren, och då följer de med tuggan man har tagit o så följer biffen med, och svampen och… Ja, ni förstår, det blir katastrof.

Stek svampen i smör, det blir alltid bäst så. Innan ni kör i svampen, dela ett baconpaket på mitten och stek 2 slices/burgare. Efter att baconet blivit krispigt, ut med den och i med svampen som ni skivat under tiden ni väntade. Stek burgarna, gärna under lock så skvätter det inte så mycket, dessutom så stannar mer av vätskan kvar i biffarna. Om du kör på bara nötfärs så låt dem inte bli helt genomstekta, då har du en fantastisk burgare..! Känn försiktigt med fingrarna mitt på biffen, fjädrar den inte tillbaka jättemycket utan ”sjunker” under trycket så är den fortfarande rosa. Testa med en som du delar!

Rosta bröden efter att biffarna är klara, så blir de lite frasiga inuti och tar inte till sig så mycket vätska. Sprid ett lager tryffel-fraiche på botten, lägg på några bitar krispig grönkål, svamp, biff, äppelsalsa. Lägg på locket och försök att hinna till bordet innan du börjar käka… Det kommer vara svårt men det blir trevligare för andra involverade…!

Här lägger jag locket på för denna gången!