Loading...

Burgare med syrad rödlök, cheddarost och dijonsenap

Alla människor har idag en relation till en hamburgare. Den kan komma i alla möjliga olika varianter och med otaliga tillbehör. Frågar du mig ska en riktigt bra burgare ha två stöttepelare,  saftigt kött och luftigt bröd. Har du detta är hälften redan vunnet. Lägg sedan till vad du tycker är gott och enligt mig är syrad rödlök, cheddarost och dijonsenap en perfekt kombo. Att lägga till lite barbecuesås på det är inte fy skam. Det syrliga i löken möter sältan i osten och senapen bidrar med lite sting och hetta, MAGI! Till detta dricker jag gärna en bira från den lokala bryggmästaren. En Mango Feber Dipa ifrån Brewski Brew i Helsingborg är en utmärkt dryck som bidrar med sötma och fruktighet och får alla dina sinnen att dansa rumba!

För ca 10-15 bröd (beroende på storlek):

  • 2 kokta kalla potatisar
  • 50 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 20 g jäst
  • 1 ägg
  • 20 g strösocker
  • någon nypa salt
  • 600 g vetemjöl special
  • 1 ägg+1/2 dl mjölk till pensling

Hamburgare:

  • malen högrev
  • salt & peppar

Gör så här:

  1. Pressa potatisarna ordentligt.
  2. Smält smöret i kastrull, tillsätt mjölken och låt svalna till fingervärme. Häll över i lämplig bunke, smula ned jästen och rör tills det löst sig.
  3. Lägg till ägg, socker och salt och blanda. Tillsätt mjölet och arbeta i köksassistent i 10 min. Har du ingen assistent går det bra att knåda men då måste du dubbla tiden. Arbeta degen tills den är jämn men ändå kladdig. Låt jäsa 1 timme under bakduk.
  4. Dela upp degen i ca 10-15 lika stora delar.
  5. Lägg knytena på en, med neutral olja, inoljad plåt. Låt jäsa 30 minuter till under fuktig bakduk.
  6. Sätt ugnen på 200 grader och ställ en värmetålig bunke med lite vatten på botten av ugnen.
  7. Pensla brödet med uppvispat ägg och mjölk. Grädda i ca 10 min. Ta ut bröden och pensla lite till och ha gärna på lite sesamfrön. Grädda 2-3 minuter till.
  8. Ta färsen rakt ifrån förpackningen och forma till hamburgare utan att pressa ut så mycket luft ut köttet. (Hittar du ingen färdigmald högrevsfärs? Be charken i butiken att mala!)
  9. Salta och stek på hög värme tills önskad stekgrad är uppnåd. Jag ser gärna att burgaren är lite blodig. Peppra efter då det finns risk att pepparn bränns vid hög värme.
  10. Färdigställ din magiska burgare med de tillbehör du är sugen på och NJUT!

Håll till godo och tipsa gärna om era bästa hamburgertillbehör!