Loading...

Fett hett fläsk.

Att fläsk är fett vet vi, men hur gör man det hett?

Vi är i slutet på juni och kvicksilvret börjar närma sig siffror som liknar snittpoängen på mina makrotentor… För att kicka igång gårkvällen lite så bestämde jag mig för att återigen tillaga lite jerkkryddad mat, och denna gången var det just fläsk som fick sig en körare. Tidigare har jag gjort samma recept på kyckling med oerhört bra resultat. Jag kan redan nu hinta om att även fläsket var en mycket god smakbärare i sammanhanget. Kryddblandningen, som kommer från Jamaica men teorier pekar samtidigt på att den kan härstamma från Afrika, är en torr eller våt mix av starka och smakrika kryddor. I detta fallet innebar det en bra mix av habaneroröd chiliingefäravitlök, samt lite vanliga kryddor och lime. En viktig ingrediens är också tid. Att resultatet av smaken från en marinad är direkt kopplat till tiden köttet är i marinaden är ibland svårt att påvisa – Med denna marinaden kan jag lova dig att du dock kommer känna skillnad. Receptet har en del steg men det är inget som inte motiveras av den fantastiska smaken, så låt oss börja.

För 5 pers + lite över:

Köttet:

  • 2 kg fläskytterfilé
  • 1 tumme ingefära
  • 1 lime, juice och rivet skal
  • 1 habanero
  • 1 röd chili
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 msk ljust muscovadosocker
  • 1,5 msk flytande honung
  • salt & peppar

Skala ingefäran och hacka den, chilisarna och vitlökarna och lägg i en skål. Riv över limeskal och pressa i juicen från limen. Rör ihop tillsammans med socker och honung och krydda med salt och peppar. Låt stå och dra i några minuter innan du skickar ner köttet. Se till att det täcks av marinad även om du troligen kommer behöva vända på dem ett par gånger ändå.

Tillbehören:

Tomatsallad
  • 300 g blandade tomater, stora och små, olika färger
  • 1 rödlök
  • en liten näve färsk persilja
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 1 msk vitvinsvinäger eller annan syra

Dela tomaterna i olika stora bitar och lägg i en skål. Salta dem, rör runt och låt stå. Om du har en mandolin är det ett fint tillfälle att ta fram den nu, annars är det bara att vässa kniven. Skiva löken i tunna skivor och lägg i en skål. Strö över salt, socker och vinäger och finhackad persilja. Ner med fingrarna och nyp ihop blandningen så all lök har täckts av den, låt stå i 15 min. Krama ur löken innan servering och rör ihop med tomaterna.

Myntasås
  • 3 dl gräddfil eller creme fraiche
  • en rejäl nypa färsk mynta
  • 1 klyfta vitlök
  • salt & peppar

Denna går snabbt som vinden. Hacka myntan och rör ner i din mejeriprodukt. Krossa vitlöksklyftan och rör ner. Salta och peppra. Låt stå och dra innan du smakar av den.

Couscous

Mät upp lagom mycket couscous, häll i en skål. Koka upp vatten och häll över så couscousen täcks, rör runt tillsammans med olivolja. Täck med lock och låt stå tills vattnet absorberats.

För att servera, sprid couscousen på en plåt, gör en liten grop i mitten och lägg det nu skivade köttet där. Strössla över tomatsalladen, fetaost och avsluta med ringlad olivolja. Njut.