För att grytor är universalmedicin

Så har den kommit. Den där sjuka höstförkylningen som kommer varenda höst. Tror jag slår rekord i att bli av med den dock, två dagar och den ger redan med sig. Det bästa som finns, när inte sjunkande feber värmer en längre, är att värma sig med en gottig gryta. Det är fakta. I mitt fall tar jag mig gärna mot Afrikas norra kust smakledes där man hittar kummin, chili och tomat. Det är toppen för en bra grytbas. I detta fallet blev det dessutom lök, selleri mm. För att fylla ut det hela lite så använde jag bönor, det är både nyttigt och väldans mättande! DESSUTOM! Jag är ju trots allt student, det var en förträffligt prisvärd gryta med!

För minst 4 portioner:

  • 2 selleristjälkar
  • 1 morot
  • 2 röda paprikor
  • 1 grön paprika
  • 2 röda lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 purjo, bara den vita biten
  • 1 burk hela tomater
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 röd chili
  • 1 knapp dl röda linser
  • 1 burk stora vita bönor (Cannelloni)
  • 1 burk kikärtor
  • Paprikapulver
  • Spiskummin
  • 1 msk tomatpuré
  • Salt / Peppar
  • Korianderstjälkar

Börja med att sätta igång en sor kastrull på plattan på medelvärme. I med lite olivolja. Dela sedan grönsakerna i rätt stora bitar, rödlök, morot, selleri, vitlök, paprikor, purjon och chilin. Låt det gå på mellanvärme tills det blir mjukt, ha sedan i tomatpuré krossade och hela tomater. Töm burkarna ordentligt med vatten, tillsätt kryddor och låt det koka upp. När det kokt i några minuter, under omrörning gärna, så tillsätts bönor, kikärtor samt linserna. Nu är det mesta med grytan klart, den kan stå och sjuda ett bra tag för at få bort en del av vätskan och få den mer grytig. Under tiden kan en liten ”salsa”, guacamole, och tunnbröd förberedas.

För salsan:

  • Hackade korianderblad
  • 2-3 olika chilis, skivade tunt
  • 1/2 lime
  • 1 tsk olivolja

Hacka korianderbladen, skiva chilin och pressa över limen, rör ihop med oljan och låt stå.

För guacamole:

  • 1 avocado
  • Några hackade korianderblad
  • 1/2 lime
  • 1 cm finhackad röd chili
  • 1 tsk spiskummin
  • Salt

Enklaste guacamolen utan att köpa mix görs genom att mosa en avocado, hacka i koriander, pressa i 1/2 lime, finhacka chilin och krydda med kummin. Smaka av med salt och ställ i kylen så den får dra till sig av smakerna.

För tunnbröden:

  • Mjöl
  • Vatten
  • Salt
  • Olivolja

Enklaste receptet på länge. Blanda ihop ovan tills det blir en deg, tyvärr finns inga mått – gå på känsla. Lägg den färdiga degen i en plastpåse och in i kylen i minst 20 min så allt mjöl hinner bli genomfuktat. De kavlas sedan ut och gräddas i stekpanna på hög värme när grytan ska serveras.

Servera grytan med lite fetaost, guacamole, snabbpicklad chili och ett rivet tunnbröd. Njut.