Hösttorsk med varianter på rotfrukter

Hösten är här! O det är så jäkla gött! Man kan börja klä på sig, matspektrat ändras till varma färger och djupa smaker. Det är långkok, grytor, rotfrukter och annat gottigt. Idag var det både höst och den bästa matdagen på veckan. Söndagar är helt fantastiska när det kommer till att laga mat. Man kan driva runt och leta inspiration där man känner för utan stress. I Vikens närhet har vi två (inte för att jag var där idag) saluhallar, en i Viken och en i Höganäs som tillsammans kan ge mycket input och nya tankar. Nästa punkt på listan är att laga något med pumpa! Det kommer troligen nästa helg efter att omtentan i Externredovisning (så sjukt sexig kurs) är skriven.

Idag skapade mitt sköna lunk en riktigt bra hösträtt som kombinerar det bästa från havet, torskrygg, med höstigt orangea morotschips och två puréer, en på morot och en på palsternacka. Till torsken bjöds också en vit sås med en lätt touch av laktrits från fänkålsdill, samt stekta potatishalvor. Nedan följer en kort beskrivning av hur rätten kom till.

IMG_1632

Morotschips:

Ta en skalare och skala ner en hel morot så du får långa breda morotsstrimlor. Lägg dem på bakplåtspapper och pensla på ett tunt lager olivolja, salta lite på varje strimla. Kör in i en 100°C varm ugn tills de ser torra och krispiga ut, de kommer dra ihop sig och bli lite krylliga. Blir de sega men kryllar ihop sig kan du höja tempen på ugnen till ca 150°C så knaprar de till sig.

 Morotspuré:

Enkelt men riktigt gott. Koka 2 skalade morötter i saltat vatten tills de är mjuka rakt igenom. Lägg över i en mixer och kör tills det blir en slät puré. Salta och peppra.

Palsternacks- och potatispuré:

Skala och dela en palsternacka samt en potatis, koka dem mjuka. Mixa dem med lite (ca en matsked) kokvatten, 1 dl vispgrädde och en klick smör. Kör den hårt i mixern så den blir seg och formfast. Salta och peppra, riv gärna i lite muskotnöt också, rotfrukter gillar det.

Potatishalvor

Enklare blir det inte. Koka tills mjuka, dela på mitten och stek med snittsidan ner i smör tills bruna. In i ugnen på 180-200°C varmluft, pensla topparna med smör/olja och salta.

Torskryggen

Salta fisken innan du steker den och låt den ligga och dra i några minuter, då blir köttet fastare och lättare att steka. Värm smör och olja i en stekpanna, det måste vara ordentligt varmt så fisken steks direkt och inte kokar. När du ser att fisken börjar få en vitare färg och blir fast i köttet, vänd den försiktigt, den kommer brytas sönder litegrann, och stek på andra sidan, täck med folie i någon minut, ta ur och låt vila.

Fänkålssås

Gör en redning med 1 klick smör, cirka 50 gram, smält i en såskastrull, tillsätt 1-2 msk vetemjöl och vispa tills inga klumpar finns kvar. Häll sedan i mjölk, lite åt gången, vispa hela tiden ut alla klumpar. När det blir en jämn smet kan du tillsätta mer mjölk och vispa ut. Kom ihåg att såsen inte får vara för tjock redan nu, den kommer tjockna när mjölken börjar koka. Hacka fänkålsdill fint och vispa ner i såsen, låt den sjuda, smaka av med salt och peppar.

Picklad gullök

Rätten kan bli aningen höstig om man inte får in lite syra som kan bryta av det tunga. Skiva en halv gullök fint. Lägg i en skål tillsammans med 2 msk vitvinsvinäger, 1 tsk socker och 1 tsk salt. Tillsätt 1 dl vatten. Rör runt och låt stå i cirka 1 timme.