Lammfärskebab

Kebab!

Day before V-day. Uppladdningen är påtaglig och mitt kaloriintag likaså.

Imorgon är det alltså Göteborgsvarvet, för er där kopplingen inte gick var tydlig nog med V-day. Jag vann alltså i en utlottning av Njie (Nej, tyvärr är inte detta inlägget sponsrat.) en startplats i morgondagens Göteborgsvarv. När jag insåg detta, så var min första handling att på Google skriva ”Make the most of the week before a marathon”. Jag kunde inte fått en bättre överraskning! Det stod mer eller mindre, viktigt att ha i åtanke är att råden hade sin grund i att man tränat under en längre tid, ät massa kalorier och spring inte så mycket! Jaha tänkte jag, man ska ju följa denna typen av direktiv. Jag tänker inte gå igenom vad jag ätit denna veckan men jag kan ju iallafall konstatera att det hade inte klarat Viktväktarnas kostråd. Ikväll blev det dock ändring!

Imorgon är det som sagt Varvet, det tredje i ordningen för min del. Även om det är runt 70.000 personer som ska springa så är det en hel drös som ska sitta och titta på! Med tanke på att de lovat någon slags värmechock imorgon (enligt svenska mått) så känns ju picknicken given, vilket utsökt leder mig in på dagens recept. Perfekt mat att ha på picknick, antingen färdiggjord – eller ännu bättre; färdigställd på en engångsgrill.

Således, ett stycke recept baserat på 4 personer.

Kebaben:

  • 500g lammfärs
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk korianderpulver
  • 1 tsk rosmarin

Tillbehör:

  • 1 rödlök
    • 1,5 msk vitvinsvinäger
    • 1 tsk salt
    • 1 tsk strösocker
  • 100g sockerärtor
  • 1 litet huvud Cikorisasallat (Rosésallad)
  • Machêsallat
  • Tomater
  • Tortillabröd

Tzatziki:

  • 2 dl crème fraiche
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk olivolja
  • 1/2 gurka, urkärnad

Börja med färsen, ju längre den får ligga med kryddor i desto bättre. Lägg den i en skål och strö över kryddor samt riv vitlök. Blanda ihop ordentligt med händerna. Salta och peppra efter behag.

Efter att färsen fått sin beskärda del kärlek är det dags att ta itu med rödlöken. Den ska picklas så skiva den tunt, gärna på mandolin om sådan innehas, annars med en vass kniv. Lägg den skivade löken i en skål, ringla över ca 1,5 msk vitvinsvinäger, 1 tsk salt och en tsk strösocker. Häll på en skvätt vatten, blanda runt med fingrarna så allt täcks av den syrliga lösningen och täck med plastfolie – in i kylen. Tillbehör 1 klart. För tillbehör 2 så ska gurkan rivas på den grova sidan på ett rivjärn. Därefter rivs även denna vitlöken men på den fina sidan. Blanda i en skål med crème fraichen, salta och peppra. Ta inte i för hårt i början, vitlöken kommer behöva lite tid för att vakna till liv där i.

Nu är en bra tid att dela tomaterna i mindre bitar, salta och peppra dem och ställa undan, inte nödvändigtvis i kylen.

När allt ska tillagas, dela upp färsen i 8 lika stora bitar som du sedan klämmer fast runt ett grillspett. Med fördel kan fastklämningen göras med oljiga händer (olivolja eller annan matolja), dels slipper man att färsen kladdar på händerna = fin form, och dels så slipper man olja pannan sen. Steker man som jag gjorde, i ett grilljärn, kan man inte olja pannan heller så då passar det ännu bättre. Om inomhus, ta ner brandlarmet…

Stek kebaben tills köttsaften klarnar och ytan börjar bli väl färgad. Ladda upp med tunt skivad rosésallat, mache och delade sockerärtor. Ta fram rörorna ur kylen. Börja med någon sked tzatziki, glöm inte röra innan, på med lite sallad, ärtor, kött som bryts i lagom stora bitar, lite rödlök och tomater samt en gnutta fetaost.

Knäck en öl. Njut av att 70.000 pers kommer känna grilloset från din gottepicknick.