Marocko-inspirerad kyckling med kikärtor

Först och främst, jag har aldrig varit i Marocko. Det hade varit fantastiskt att få åka dit dock, att få en first-hand experience med maten och människorna. Ikväll kommer lite av vad jag tycker Marocko står för i matväg hem till mitt rum i Göteborg. Det är en blandning av varmt röda tomater, korianderns unika smak, limens syrlighet och spiskummin som gör denna rätt till vad den är. Lagom het, spännande smaker och nyttig! Bästa kombon. Till serveras också en chili-lime-yoghurt för att bryta av mot tomaten.

Här är hur man gör för 2 portioner:

  • 2 kycklinglår, jag använde dock bara den stora biten
  • 1 burk krossade tomater
  • 1/2 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 stjälk selleri
  • 1 röd chili
  • en handfull plommontomater
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk malen koriander
  • 2 burkar kikärtor
  • 1 kruka färsk koriander
  • 1 salladslök
  • 2 msk turkisk yoghurt
  • 1 lime
  1. Värm en stekpanna med olivolja eller annan olja om så önskas. Fräs kycklingen så den får yta, den ska sedan ugnsbakas, ytan håller kvar vätskan i köttet och gör det saftigt! O det vill man ju. Ta ur kycklingen och lägg på en tallrik tillsvidare. Skeda upp yoghurt i en skål, riv limens skal, riv 1/4 chili och tillsätt 1 msk vatten, rör om ordentligt och låt stå i kylen.
  2. Finhacka löken, vitlöken, sellerin och 3/4 chili. Fräs upp det i samma panna tills det luktar så gott som bara den kombon kan. I med tomatpurén så den får värmas upp lite också, i åker också de torra kryddorna. Fun fact: Kryddor smakar mer om de hettas upp!
  3. Häll i de krossade tomaterna och töm burken med en halv burk vatten att skölja ur med. Låt puttra ett tag och smaka av med salt och peppar. Skrapa på stekpannans botten så alla eventuella kycklingrester släpper. Sätt igång ugnen på ca 170°C, jag körde på varmluft, fungerade alldeles utmärkt. Det gör inget om kycklingen får lite knaprigt och svart skinn!
  4. Grovhacka en lagom bunt färsk koriander och strö i tomatsåsen. Dela också de färska tomaterna och lägg i. Låt såsen fortsätta puttra tills ugnen är varm. Lägg i kycklingen med skinnet uppåt i tomatsåsen. Häll av och skölj kikärtorna under kallt vatten. Distribuera jämnt i såsen, gärna så de täcks. In med allt i mitten av ugnen. Nu tog jag inte tiden på hur länge pannan var inne OCH min kyckling tillagades från fruset tillstånd, inte optimalt men fungerar när den går i vätska. Sålänge det finns vatten i såsen och den inte blir för tjock så blir inte kycklingen torr.
  5. När du anser att den är klar, man kan ta ut och skära i den, köttet ska släppa lätt från benen, så starta grillen i ugnen och krispa till skinnet om det inte hunnit få ordentlig färg tidigare.
  6. Servera med yoghurten och njut av en exotisk, inte jättedyr, måltid.