Loading...

Plockkäk: Piroger

Piroger alltså. Det första man tänker på är ju Gorby’s, de har man ju tryckt i sig ett par under sin barndom..! En pirog behöver dock inte ha veckade kanter och innehålla vanlig Bolognese, man kan ha massa goda grejer i. Varför inte göra den vegetarisk? (Inte för att detta receptet är det, men ändå…) Dessutom är de grymma till en picnic eller i en matlåda. Kolhydrater och protein i ett litet gottigt knyte. Klockrent!

Här är vad lördagen bjöd på!

För 6 piroger, ganska rejäla, behövs följande:

Deg:

  • 7 dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • 1/2 paket torrjäst (6 gram)
  • 2,5 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 1 ägg för pensling

Fyllning:

  • 750 g nötfärs
  • 2 paket tärnat bacon
  • 1 gul lök
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk ketchup
  • 3/4 röd chilli
  • 2 klyftor vitlök
  • 6-8 champinjoner
  • Spiskummin
  • Malen torkad koriander
  • Chilipulver

How to:

Degen:
1. Blanda mjölet, jästen, socker och salt i en bunke. Smält smöret i en kastrull.

2. När smöret smält, ta bort från värmen och häll i mjölken. Jästen vill ha degvätska som är lite varmare än kroppen, ca 38-40 °C. Har du ingen termometer så funkar fingrarna. Du ska bränna fingret pyttelite, det ska ju trots allt vara lite varmare än du är. Känns mjölkblandningen lagom så häll i den i bunken och rör runt med en gaffel tills det klumpat ihop sig ordentligt. Häll ut på en mjölad arbetsyta.

3. VIKTIGT! Degen ska inte vara ”brödig” vilket innebär att den inte ska innehålla så mycket luftbubblor. För att den ska hållas kompakt, knåda den inte för mycket. Massera ihop den så den blir slät och fin nu men inte mer. Lägg tillbaka den i bunken och låta jäsa i rumstemp i ca 40 minuter. Den kommer växa med cirka 50%.

4. När den är jäst, rulla ut den till en lång korv, typ 7-10 cm i diameter. Dela i 6 lika stora bitar. Kavla ut till ungefär 2-3 mm tjocka cirklar. (Tips. Kavla alltid framför dig, rakt fram och rakt bak, då blir det bäst, snurra degen istället för dig själv och dina armar)

Fyllningen:
1. Finhacka löken, vitlöken och chilin och fräs i lite olivolja tills löken blir genomskinlig, låt inte vitlöken ta färg, då blir den besk och tråkig.

2. Töm pannan till en liten skål, grovhacka svampen och kör i den i pannan så den blir genomvarm och minskar lite i storlek. Töm till lökskålen och lägg i färsen i stekpannan, bryn den tillsammans med tomatpurén.

3. Ta fram en kastrull, det blir betydligt enklare att gotta ihop allt där sen. När färsen är genomstekt, häll i allt i kastrullen tillsammans med innehållet från lökskålen, fräs baconet i den nu lediga stekpannan och blanda ner i kastrullen, krydda efter egna preferenser. Man KAN tillsätta lite matlagningsgrädde för att binda samman det hela och få det lite krämigt. Ketchup är också bra att trycka i lite i röran, det är lagom syrligt och bryter av bra. Tänk bara på att röran måste få tid att ånga av sig så den inte är så blöt när man lägger ihop pirogerna sen.

Lägg en lagom stor portion färsblandning i mitten på degen, pensla yttersta kanterna med ägg för att binda ihop det bättre. Sen kommer finessen. Ha bågen på pirogen mot dig, börja på den kant du tycker känns bäst; Sätt tummen precis i kanten och knip till lite, vik sedan över framförvarande deg-centimeter. Lite småsvårt att förklara, prova dig fram, det viktiga är att det inte rinner ut. När du fått ihop dina piroger, pensla ovansidan med ägg och stick några hål i taket så färsen kan ånga ur även i ugnen.
Grädda på 200 grader ”upp-och-ner”-värme tills de har fått en fin färg och är hårda i skalet. (Cirka 10-15 minuter)

pirogugn

Njut av din skapelse!

Tills nästa gång kreativiteten flyger på och jag har tillgång till kök, ha det!