Potatis, blomkål och grönkålssoppa

 

Det är helt galet vad kylan biter när det blåser lite, och oj vad det alltid blåser här på Västkusten. Göteborg har fått något slags oändlig vindkraft, kanske därför här står så många kraftverk också iochförsig. Oavsett så är det verkligen soppväder temperaturmässigt. Idag efter en lång dag i skolan så var enkelhet nyckelordet. Således inventerades kylen som hastigast och vad som fanns var potatis, ett halvt blomkålshuvud och ungefär 3 stora grönkålsblad i middagsväg. Inte mycket var för sig men tillsammans en väldigt nyttig soppbas! Fick bege mig ner till Hemköp för att köpa lite bröd, grädde och smått annat man kan behöva men sedan var kvällsmaten klar i ett nafs! Recept följer.

För ca 2-3 portioner:

  • 1/2 blomkålshuvud
  • 4 potatisar, gärna mjöliga
  • 1,5 liter vatten
  • 1,5 dl grädde
  • 1 cm röd chili
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 stjälk selleri
  • 1 gul lök
  • timjan, salt och peppar

Skala och dela potatisen i små bitar så de kokar fort, samma med blomkålen. Ta gärna med de inre bladen, de är nyttiga och goda de med. Hacka lök, vitlök, selleri och chili och fräs i lite olja. När de börjat svettas, tillsätt potatis, blomkål och grönkålen som du tagit bort stjälken från och hackat ner lite till mindre bitar. I med vatten och låt koka upp. Tillsätt kryddor och låt koka till potatisen och blomkålen är mjuk, runt 10 minuter borde räcka. Tillsätt grädde och rör om. Mixa till önskad konsistens med en stavmixer och smaka av. Rosta ett par skivor bröd, och om du är som jag, låt dem svalna så man kan smöra dem ordentligt utan att det smälter. Skiva lite ost eller annat pålägg och servera soppan med ett par stänk olja på toppen. Snabb och enkel kvällsmat serverad. Njut.