Potatis- och fänkålssallad med varmrökt lax

 ”Kan vi inte ha något lätt ikväll?”

Jo mamma, det kan vi absolut ha! Även om vädret ibland skvallrar om annat så är det faktiskt sommar och då passar det ju rätt bra med lättare rätter. Nypotatis finns det gott om, roliga rotfrukter finns en hel del det med och rödlöken finns i knippe – blir nästan inte bättre. Jag såg en bild på Jamie Oliver’s Instagram på en rätt som liknade denna och tänkte att det kunde passa vilket resulterade i följande recept. (Tips: har du en mandolin är detta ett optimalt recept för att ta fram den)

Potatissallad med fänkål, varmrökt lax och blandade grönsaker (5 pers)

  • 1 kg nypotatis, kokt och avsvalnad
  • 1 fänkål
  • 4 toppade matskedar turkisk yoghurt
  • juice från 1 citron
  • 1 msk hackad kapris
  • 1 msk flytande honung
  • 3 msk olivolja
  • 0,5 dl finhackad gräslök
  • salt & peppar
  • 5 kokta ägg
  • 750 g varmrökt lax
  • Rädisor
  • Polkabetor
  • Rödlök
  • Salladslök

(Blanda ihop ingredienserna till potatissalladens dressing först och låt stå, då hinner smakerna tas upp bättre.)

Dressing: Häll yoghurten i en skål och pressa över citronen, häll i oljan, finhacka kapris och gräslök och häll i. Smaka av med honung, salt & peppar.

Dela potatisarna i mindre bitar, skiva fänkål, rädisor, polkabetor och båda lökarna tunt. Betorna och rädisorna förvaras med fördel i isvatten för att bli ordentligt krispiga. Blanda försiktigt potatis och fänkål i dressingen. Lägg i botten på en stor skål och bryt över laxen. Dela äggen i halvor och lägg ut, strössla över grönsakerna, häll upp ett glas vitt vin och ha en gottig kväll.