Loading...

Pumpasoppa

Min relation till pumpor är inte magisk direkt… Att skära ut en halloweenpumpa föll ju på päronen, doften var helt outhärdlig för en 8-åring! Men nånting har hänt. Kanske har jag blivit äldre, kanske har näsan utvecklats eller så har jag bara ändrat tycke. Pumpan luktade inte fantastiskt GOTT när jag delade den men den luktade faktiskt lite nostalgi, man kom tillbaka till halloween för x antal år sedan. Det var rätt mysigt i sig, men det var först när pumpahalvorna med lite salt, olivolja, rosmarin, och vars en halv vitlökskyfta åkte in i ugnen som doftsinnet exploderade.

Tro mig när jag säger ”Ni FÅR inte missa denna soppan. Det vore en direkt förlust!”

Hur man gör? Absolut, jag kan dela med mig! Kika nedan!

Recept (6 portioner)

  • 2 kg butternut squash
  • 1 gul lök
  • 1/4 muskotnöt, riven
  • 1 msk olivolja
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 tärning köttbuljong
  • 2 liter vatten
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk spiskummin
  • 2 tsk rosmarin, en till pumporna i ugnen, en till soppan
  • 1 tsk chiliflakes
  • 2 dl vispgrädde
  • Ett par klickar smör här och där

Tillbehör:

  • Stekt, fint skuren bacon
  • Stekt svamp
  • Tryffelolja

Börja med att hälla upp 1 msk olivolja i en skål och strö i rosmarin, skala och dela vitlökarna och lägg i dem också. Dela och kärna ur squashen. Kör sedan ett centimeterbrett rutmönster i pumpaköttet med kniven, se upp så du inte slinter. När det är klart, sprid ut oljeblandningen över pumpahalvorna, rosmarin och vitlök ska med, lägg en klyftdel per urholkning i pumporna – några får två, jag insåg det med. Strö över lite salt på varje också, det hjälper till med fukten. In i förvärmd ugn, cirka 220 °C, passa dem lite, det är svårt att säga någon exakt tid, de ska bakas av, bli lite torra, men framförallt mjuka.

Finhacka löken och fräs i en kastrull, riv i muskotnöten. Starta en annan kastrull med 2 liter vatten och släng i buljongtärningen. Se till att den löser sig och låt det koka upp.

När pumpan är mjuk och fin, kanske till och med fått lite färg på toppen, ta ut den och låt den svalna i några minuter. Sen är det bara att gå loss på den med en sked! Allt fruktkött ska ner i kastrullen med löken, skippa skalet dock, tror inte det är så gott. När det är klart, i med buljongen och låt det komma upp i kok. Nu är en bra tid att skicka i alla kryddorna också! Koka det i cirka 10-15 minuter.

Under tiden kan du rosta pumpakärnorna du fick när du rensade pumporna, tvätta dem snabbt i rinnande vatten, torka på hushållspapper, skvätt lite olja i en stekpanna. Kör ner kärnorna i oljan och strö över salt. Låt de ligga i tills det låter ”torrt” när du kastar med dem i pannan. Kan med fördel serveras som tillbehör till soppan för lite struktur.

Mixa nu soppan slät med stavmixer och kör i grädden. Här passar en sån ”härodär”-klick smör utmärkt också. Salta och peppra soppan efter tycke och smak. Servera.

Tack för idag!