Rotfruktslasagne

Studentkäk! Jag har ju lovat lite sånt som inte är så dyrt men fortfarande gott! Detta är dessutom nyttigt med bra rotfrukter, kött och vanliga grönsaker. Lasagne är ju en klassiker, jättegott och funkar alltid. Denna varianten blir också fantastiskt god med kanske tillochmed lite djupare smakpalett än en traditionell lasagne med plattor. Gotta till färsen med en gnutta rödvin från helgen också så har du nästan en fredagsrätt! Kika nedan för en kort guide till hur du fyller dina kommande matlådor. Receptet ger 5 matlådor, förutsatt att du käkar en bit till kvällsmat, annars 6.

En spontan tanke som slog mig EFTER att jag tagit ut anrättningen; i rätten finns en mängd rotsaker som är fulla med vatten vilket kan göra rätten väldigt rinnig. Jag tänker att man, när man delat rotsakerna, vänder dem i mjöl skiva för skiva innan man lägger i dem, lite som en egen redning. Testa? 🙂

Köttfärsen:

  • 250 g blandfärs
  • 1 paket bacon
  • 1 morot
  • 1 stjälk selleri
  • 1 gul lök
  • 1 lagerblad
  • 5 kryddnejlikor, hela
  • 100 gram champinjoner
  • 1 frp krossade tomater + halva frp vatten efter
  • 2 msk tomatpuré

Hacka löken, sellerin och moroten och fräs den i en gjutjärnsgryta eller annat stort och bra. Kör i olivolja eller smör. Lägg i nejlikor och lagerblad redan nu, krossa lagerbladet lätt i handen innan du lägger i det, rör runt och lägg på locket. När löken blivit transparent och allt blivit lite mjukare, cirka 5 minuter på medelvärme, i med färsen och fördela den jämnt så den steks. Den behöver inte nödvändigtvis brynas, det gör du som du vill. I en annan panna, stek baconet, strimla det först dock så det kan spridas ut i färsen. När baconet stekts knaprigt, lägg i det i färsen och släng i svampen i samma panna, stek den lite lätt i baconfettet, töm sedan över allt i grytan. Slå över tomatkrosset, vatten och tomatpurén, rör runt och låt puttra utan lock i cirka 20 minuter.

Bechamelsås:

  • 25 gram smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 75 gram riven ost
  • 1/4 riven muskotnöt
  • salt / peppar

Smält smöret i en kastrull, strö i mjöl och vispa runt tills det är klumpfritt. Låt det hållas varmt i någon minut under omrörning, då ”bakas” mjölet av och tappar sin halvtråkiga smak. Häll i en liten skvätt mjölk, typ 1-2 msk, vispa runt – fortsätt tills det blir en jämn smet istället för degklumpar, häll sedan i resten av mjölken och vispa ut. Riv i muskotnöt och låt koka upp. Strö i osten, rör runt tills den har smällt och ta sedan av kastrullen från plattan

MJÖLK – Tänk på att inte sluta röra i kastrullen! Det bränner vid SÅ fort.

Rotrukterna:

Ja, vad finns det att säga? Skiva 2 mm tjocka skivor.

  • 300 g rotselleri
  • 1 morot
  • 300 g kålrot
  • 1 palsternacka
  • 1 gullök – skivad till ringar

Dela respektive grönsak och lägg sedan växelvis eller hur du vill göra i en smörad/oljad ugnsfast form. Varva sedan med ett lager köttfärs och ett par slevar bechamelsås. Avsluta med köttfärs och bechamel och in i ugnen på cirka 180°C i typ 1 timme. Känn efter med en kaksticka lite då och då, det ska gå att sticka igenom men det får inte vara en gröt. Om din ugn har ”undervärme” BARA så använd den, då kokas grönsakerna och blir mjuka fortare och man slipper bränna topplagret allt för hårt. När allt är klart, häll över resten av gratängosten och riv över en bit mozzarella, kör under grill i ugnen i cirkus 5 minuter tills den fått lite gottigt gyllen ovansida. Ta ut och låt vila ett tag, servera.

Jag har räknat ut att en portion bör ha kostat cirka 25-30 svenska riksdaler. Helt OK skulle jag säga för så bra gottekäk!