Loading...

Sommarpasta med Chorizo

Pasta med korv. Dröm.

Alltså, att handla grönsaker i Sverige kontra utlandet är två VERKLIGT skilda saker. För en vecka sedan var hela familjen på Algarvekusten i Portugal och njöt av sol och bad och relativt bra mat. Vi bodde i en lägenhet med altan mot Atlanten och en fantastisk utsikt. Dessutom fanns det ett kök i lägenheten, vilket kanske inte vore helt underligt, men det visade sig att vi bodde i ett lägenhetshotell. En av dagarna fick jag för mig att handla hem lite grejer och laga något enkelt i det minst sagt spartanska köket med en spis med två plattor. Med ett enkelt kök får det bli enkel mat och således inhandlades chorizo, tomater, pasta, och lite kryddor. Tomaterna i sig borde få ett eget inlägg. När man tar i en tomatkvist så luktar, som bekant, fingrarna tomat – gott. Tar man på en importerad tomat och sedan luktar på fingrarna så känner man nästan ingen doft överhuvudtaget. När man bara närmade sig tomaterna i grönsaksavdelningen så slog en somrig doft av mogna tomater mot en och när man delade dem så blev hela skärbrädan röd. BRA GREJER. Det var utan tvekan detta som gjorde rätten så fantastiskt god, i kombination med den portugisiska chorizon. En liten gul lök och en klyfta vitlök gjorde också sitt till dock. Recept på denna enkla, men ytterst smakrika och somriga rätt följer nedan.

Recept för 5 portioner -ish

  • 750 g tagliatelle
  • 1 kg tomater, blanda gärna olika färger och sorter
  • 1 dl vatten
  • 2 chorizo
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • färsk basilika
  • lite olivolja
  • salt & peppar

Värm en stor stekpanna och häll i en dryg matsked olja. Skiva chorizon i tunna skivor och stek på medelhög värme så fettet smälter. Finhacka löken och vitlöksklyftan. När chorizon börjar bli lite knaprig och fettet är i pannan, tag ut korven och kör i lök och vitlök, låt mjukna. Dela tomaterna i mindre bitar. När löken mjuknat, cirka 2 minuter efter att de lagts i, häll i tomaterna och vattnet. Rör ordentligt och låt tomaterna svettas ner tills det blir lite såsigt. Hacka en bunt basilika och vänd ner, i med korv och rör igen, låt puttra. Koka pastan enligt anvisning, gärna en minut för kort så såsen inte grötar ner allt sen. När pastan närmar sig färdigkokning, ta en halv deciliter pastavatten och rör ner i den puttrande såsen, stärkelsen i vattnet gör såsen än såsigare. Smaka av såsen med salt och peppar. Vänd ihop pasta och sås och servera genast, hacka lite basilika och toppa med.