Loading...

Ugnsbakade köttbullar

 

Detta var bannemig längesen! Här kommer iallafall ett enkelt men väldigt gott recept på köttbullar i tomatsås med ett osttäcke. Tomatsås är grymt att experimentera med, ofta rätt lätt att rädda om man skulle råka köra i något som inte smakar som man tänkte sig. Jag gjorde detta receptet på blandfärs men det var väldigt fettigt (gott…! men fettigt.), framförallt med osten på, rekommenderar således nötfärs istället.

Till följande recept (4 pers ungefär) krävs:

  • 500g pasta (Tagliatelle var trevligt till)
  • 1 paket krossade tomater
  • vatten motsvarande 1 paket krossade tomater
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 1/2 gullök
  • 500g nötfärs
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk rosmarin
  • 1/2 röd chili med kärnor
  • 1 msk balsamvinäger
  • 75 g riven mozzarella
  • parmesanost

Börja med att hacka en halv lök till köttbullarna och fräs den i kastrull, under lock på mellanvärme i smör, tills genomskinlig. Blanda i löken i färsen tillsammans med lite salt och peppar i en skål. Fetta händerna med olivolja och rulla bollar stora som pingisbollar ungefär, lite större än köttbullar brukar vara. Lägg på en tallrik.

I kastrullen, hacka en lök till, fräs på samma sätt som ovan, blanda i kryddor, vinäger, hackad chili, hackad vitlök, och tomatpuré och låt det bli genomvarmt innan du häller i tomatkrosset och vattnet. Koka upp allt och låt sjuda tills det börjar reduceras. När bubblorna börjar låta lite, ta bort från plattan, mixa med stavmixer tills snudd på slät konsistens, fortsätt reducera men på låg värme.

Stek köttbullarna i smör så de får fin färg. En fördel är om de steks i en stekpanna som kan gå in i ugnen senare. När alla fått fin färg, häll över tomatsåsen försiktigt tills köttbullarna täcks, häll över riven ost (mozzarella och parmesan) och in i ugnen på 220° varmluft. Koka pastan enligt beskrivning. Ta ut köttbullarna när osten smält och det bubblar i mer eller mindre hela pannan (cirka 10 minuter).

Servera med mer parmesan.