Restaurangmat – Café Marché, Nice, Frankrike

Man behöver ju inte försöka övertyga många om hur fantastisk maten i Frankrike är. När det kommer till rustik mat så är Sydeuropa VERKLIGEN min favorit. Det är stora bitar, en bouquet garni är stor som en blomkvast, enkelt men så otroligt smakrikt.

Jag spenderade förra helgen på bästa sätt, tillsammans med min flickvän och vår hyrda Fiat Panda, längs Côte d’Azur i Frankrike. Hela vägen ner på flyget tänkte jag på att jag hyrt en ”Fiat 500 (…eller liknande…)” och såg så mycket framemot hur den lilla knubbiga bilen skulle ta oss runt i bergen och på landsbygden. Det är nästan omöjligt att föreställa sig den korta, men stora, besvikelsen när expediten på Hertz räcker över nyckeln och säger att vi hittar vår ”Phandà” på 3’e våningen i parkeringshuset. Den tog oss dock runt hela kusten, upp i bergen till en familjeägd vingård, från Nice till Cannes, vidare till Antibes och sedan tillbaka till Nice. Det var en bra Panda trots allt.

 

När det kommer till maten så varierade vår kost verkligen, allt från pizza till musslor och pasta. Och vin, såklart. Vår sista dag i Nice gick vi till ett litet ställe som dök upp på Google när man sökte på ”Hip restaurants in Nice” – en helt legit sökning tyckte jag.

Beskrivningen löd ”ett litet häftigt ställe som bara har öppet 2 timmar om dagen och som får sina ingredienser från gårdar inom 15 minuter från stan”.

Två gator bort myllrade det av folk på en loppis, uppblandad med nya handgjorda tryck av diverse olika franska och ofranska motiv. På vår lilla gränd var det helt lugnt dock, sånär som på ett sällskap som lunchade på en liten restaurang 20 meter från vår. Ytterligare 30 meter bort låg en kryddbutik med bland mycket annat 16 olika pepparsorter från hela världen.

Utanför restaurangen stod det 4 plåtbord med tillhörande plåtstolar under en markis, en enkel uteservering – precis vad man kunnat vänta. Pittoreskt är ett bra ord. Dörren in var ett valv med vad som såg ut att vara original trädörrar på vid gavel, där inne var ett dunkelt ljus med fler sittplatser och bord, nästan fullsatta. Framme vid disken låg det uppskurna pumpor, morotsknippen och diverse rotfrukter för att verkligen addera på det genuina.

 

Menyn var kort men genomtänkt, att det var närodlat och säsongsbaserat innehåll var uppenbart. Jag beställde en Pot d’Automne, typ en höstgryta. Min flickvän beställde en pumpasoppa med ägg. Min gryta var något som skulle kunna liknas vid en grönsakssoppa med stöd av linser för att göra den matigare och med rotfrukter, pumpa, lufttorkad skinka, späck och koriander. Även om buljongen kanske kunde varit lite kraftigare i smaken så var den ändå tillräcklig. Jag är van vid att äta tills jag nästan exploderar av mätthet. Detta var istället precis lagom och buljongens lätta smak gjorde att hela rätten fick en att må bra. Det kändes ansvarsfullt att äta så lokala råvaror och det var rent och okomplicerat. Köttet bröt av med sin sälta och koriandern gav både färg och spännande smakkontraster.

Pumpasoppan smakade verkligen mycket pumpa och nötterna som var strösslade på blandade texturer och gjorde rätten lite mer intressant. Det var första gången flickvännen smakade pumpasoppa och hon gillade den. Jag är mer van vid min egna med mängder av varma kryddor, och framförallt gjord på butternut och inte vanlig pumpa men jag ska absolut test att göra på vanlig pumpa här hemma nu. Kul att servera med ägg så man får sina proteiner också.

Vi båda var så oerhört nöjda med helgen och Nice är en verkligt trevlig stad både vad gäller att strosa runt och att äta – det finns mängder med alternativ till allt. Glassen är fantastisk med kan jag hinta om. Att åka off-season som detta ändå får klassas som i mitten på oktober är verkligen också något som tillför till upplevelsen, korta köer, snabb service och ingen trängsel. Vädret var varmt iallafall, 25°C ändå. Varmaste rekommendationerna för en getaway i början på höstrusket hemma i Sverige.

CategoriesOkategoriserade