Brukar du också få 2 kg äpplen och 1 timme över? Så bra! Gör då din egen äppelmos. Men innehåller inte den äppelmosen vi köper också samma sak, äpplen, vatten och socker? Nej, ack så fel du har. I Önos Lågkalorimos hittar du följande ingredienser: Äpplen, vatten, förtjockningsmedel (pektin), syra (citronsyra), konserveringsmedel (kaliumsorbat), antioxidationsmedel (askorbinsyra) och sötningsmedel (aspartam och acesulfam k). Visst det är ingen världskatastrof och varken pektin eller citronsyra är något som är farligt att stoppa i sig. Men bara de faktum att att det är så väldans enkelt att göra ditt eget mos gör det värt tiden och mödan. Du kan själv bestämma hur mycket socker du vill tillsätta och har du ett par riktigt söta äpplen behövs det knappt något socker alls och smaken blir något helt annat än det du köper.

Ingredienser:

  • 2 kg svenska äpplen
  • 6-10 dl vatten
  • 1-3 dl socker (efter smak)

Så här gör du:

  1. Skala och kärna ur äpplena. Dela till mindre bitar och ha ner i en kastrull med kallt vatten. Låt vattnet koka upp och låt det koka på mediumvärme till äpplena fallit sönder (cirka 10-20 minuter).
  2. Sila bort överflödigt vatten (det här är gott att dricka som det är). Rör i socker. Låt det puttra ihop under cirka 10 minuter på låg temperatur. Rör om då och då så det inte bränner fast.
  3. Låt svalna och häll upp i mindre burkar så du kan frysa in då hållbarheten i kyl inte är den bästa.
  4. Servera till din morgongröt, pannkakorna eller varför inte fläsksteken?

Jag hällde dessutom upp den avsilade saften i en glasflaska och kylde ner och fick därmed min egen äppelmust att njuta av. Både nyttigt och gott som ett alternativ till vatten!

 

CategoriesBlogg