Att vara pretentiös med bloggen är inte min mening, inte på något vis. Att sammanföra en grönsak med ett köttord och tro att det inte ska låta pretto är naivt. Mycket naivt. Men jag faller för trenden här, och hashtagsmöjligheten. Såklart. Måndagar har ju som en del kanske vet en association med att vara köttfria. Köttfri måndag, det låter bättre på engelska med MeatFree Monday. Idag hade jag en sån måndag. Jag är inte vegetarian på något vis, det är rätt tydligt om man läser fler inlägg, men jag gillar verkligen tanken på att äta någorlunda hållbart. Kött är inte hållbart, det är en förlorad strid att försöka argumentera för något annat.

Gick faktiskt tidigare från jobb idag pga sjuka febertendenser. Frös liksom in i skelettet. Lika bra att agera på instinkt och gå direkt hem och sova. Sagt och gjort, 5 timmars sömn senare och jag kände mig som en helt annan människa. Började bli hungrig och insåg att det blomkålshuvud jag köpt för ett par dagar sedan nog behövdes användas snart. Mängden färska kryddor i mitt kök är klart mindre än önskvärt och det gäller faktiskt också de torkade. Halvdåligt, man har ju trots allt en matblogg. Soltorkade tomater hade jag dock, och lite rotfrukter, chiliflakes samt citron. Det blev en rätt bra kombo faktiskt! Nästa gång vill jag ha lite nötter, och lite friskare grönska än snabbstekt grönkål, tips till dig!

Hur gör man då? För 2 pers behövs:
1 blomkålshuvud där man kan skära ut två 2 cm tjocka skivor i mitten (med stam kvar så det håller ihop)
Cirka 6 potatisar
1 rödlök
2 morötter
4-5 klyftor vitlök
4-5 soltorkade tomater i olja
2 msk olja från tomaterna + lite extra olivolja
1 tsk chiliflakes
3-4 drag med rivjärn på citronskal
1 tsk citronjuice

Börja med att mixa ihop soltorkade tomater, olja, chiliflakes, citronskal och citronjuice till en slät puré. Salta och peppra. Det kan vara rätt salt, grönsaker älskar salt.

Dela blomkålen i ca 2 cm tjocka skivor som hålls ihop av stammen. Ändarna kommer väl till pass när du ska göra blomkålssoppa någon annan dag, spara dem. Lägg på en tallrik och skeda över din tomatröra, pensla på rikligt med olja från mixen. Hetta upp ett stekjärn som tål att vara i ugnen. Starta ugnen på 225°C. När pannan är stekvarm, vänd i blomkålen försiktigt med den penslade sidan nedåt. Skeda över mer röra på nya ovansidan och tryck försiktigt ner kålen mot pannan så hela får yta snabbt. Den kommer tåla en hel del värme.

Dela potatis, med eller utan skal, morötter och lök i någorlunda lika stora bitar. Ös över olivolja, salt och peppar, släng ner en halv citron delad på två och vitlökarna. Se till att allt täckts av olja och skicka in i ugnen högt upp. Sänk temperaturen till 180°C.

Se till så blomkålen börjar få färg i botten, om så är fallet, ställ in den i ugnen tillsammans med plåten med rotfrukterna. Kålen ska bakas men kommer iochmed den höga temperaturen i ugnen fortsätta att stekas underifrån. Om man vill så kan man skicka upp den under grill sista 5 minuterna så man får yta på toppen med. Jag vända dock på mina vid servering.

När allt är mjukt och gött, potatisen fått lite yta och stammen på blomkålen är mjuk är det dags att servera. Jag slängde ihop en snabb yoghurtsås till med lite mynta och citron, salt och peppar. Funkade finemang till!

Njut av känslan att äta hållbart OCH gott!

CategoriesOkategoriserade