Flankstek med potatiskakor – och samarbete!

Söndagkväll och det är dags för det utlovade samarbetet! För er som följer Gottekäk på Instagram (@gottekak – en ringa skara för närvarande men den växer) så vet ni att Gottekäk numera kommer jobba med @vinosoferna. Samarbetet innebär att Gottekäk lagar mat och Vinosoferna kommer med oerhört kompetenta vintips! Strålande om jag får säga det själv!

Vinosoferna tipsar:

Caparsino, Chianti Classico Riserva, 2013. Nr. 92357, 253 kr. När det landar en så här bra Chianti på systembolagets hyllor är det inte mycket att tveka på. Spring och köp innan de tar slut och njut av en Chianti när det är som bäst.

Detta inlägget kommer presentera ett köttstycke som jag tidigare inte gett mig på men som jag läst massor om. Flankstek. En skräck för vissa och en delikatess för flera. Jag sällar mig till de senare. Detta projekt kräver inte mängder med ingredienser och är egentligen rätt snabbt utfört – flanksteken ska inte stekas för länge, det enda som kan ta lite tid är potatisen – potatisen ska förövrigt få ett eget stycke. Jag tror det är bäst att vi tar det nu direkt.

POTATISEN. Alltså – att gå igenom processen att först ta isär en potatis för att sen sätta ihop den; Magiskt. Tänk dig konsistensen av 15 minuter utanför kylen-smör med individuella segment av tuggmotståndsskillnad. Det är mjukt, och medan tänderna passerar igenom så känner man de individuella lagren av potatis som ligger an men inte hänger ihop med underliggande. Lägg sedan till detta knaprig topp och botten. Det jag gjorde var jätteenkelt men pyssligt. På en mandolin skivar du ner tunna tunna potatisskivor i en skål med kallt vatten. Behåll gärna skalet, det är snyggt. Skölj av den värsta stärkelsen och lägg sedan ihop skivorna i mitten (du behöver en platt topp och botten) så du får en cirka 15-20mm hög potatiskaka. Lägg på bakplåtspapper, på med en klick smör på toppen och in i ugnen på 200°C. Tid, cirka 45 minuter. Kolla till dem under tillagningen, det finns risk att de kalvar – då får man vara där o stötta dem. Stek sedan ovan- och undersida i smör när de är klara, salta ordentligt.

Köttet är tokenkelt, fruktansvärt varm panna – stek på båda sidorna. Lägg på och låt ligga, vänd inte på det massa gånger. Ur järnet och låt vila, salta och peppra.

Att göra en konfiterad lök till kan jag REKOMMENDERA. Smör och finhackad rödlök får sjuda tillsammans med en kvist timjan på låg värme i cirka 1 h. Resultatet är en söt och smörig lökkompott som passar perfekt till detta.

Sväng ihop en rödvinssky i pannan efter stekningen, rött vin, krossad vitlök, timjan och smör. Tips för att få den att gå ihop; kallt smör i mindre kuber och konstant rörelse på såsen. Tag efter eget behag.

Servera. NJUT.

CategoriesOkategoriserade