Fräsch tabbouleh med stekt lax

salmon on tabbouleh

När nyttigt och snabbt faktiskt kommer på en gång.

Ibland kommer det en känsla av “nu ska jag vara hälsosam” sköljande över en. Häromdagen var en sådan gång. Efter en intensiv padelmatch med flickvännen som man gick vinnande ifrån kände vi båda att det vore skönt att gå och lägga sig men att vi behövde en nyttig middag att ackompanjera träningen med. Sagt och gjort, med inspiration från Tareq Taylors matresa åkte vi på en blixtvisit i Mellanöstern och tog med oss en örtig och frisk tabbouleh hem. Det är ju något visst med en matkultur som inte snålar på kryddorna. Att man dessutom kan kliva ut på balkongen och klippa lite toppskott på myntan, nytta OCH nöje! Vill man få lite Tareq-gemytlighet finns han på YouTube här: https://www.youtube.com/watch?v=EHwD9UrXjjA, dock gör han lite mer än bara tabbouleh här.

Så, eftersom det är ett snabbt recept så går vi rakt på sak. För 4 portioner behöver du:

  • 2 dl bulgur
  • 1/2 gurka
  • 1 dl hackad persilja
  • 1/2 dl hackad mynta
  • 2 salladslökar
  • 3 msk olivolja
  • Juice från en halv citron
  • 2 tomater
  • 2 laxfiléer
  • 2 dl creme fraiche
  • 1 msk srirachasås
  • salt
  • peppar

Börja med att koka bulgur enligt anvisningarna, jag kör med typ 2 tsk salt i mycket vatten och silar av istället för att mäta så mycket.

Dela gurkan i kvartsstavar, kärna ur med en tesked. Dela sedan i cirka 5×5 mm stora bitar. Gör detsamma med tomaterna. Hacka örterna och skiva salladslöken tunt. När bulguren kokat klart och är avhälld, häll i lite olivolja och rör runt, detta mest för att den inte ska klumpa ihop sig. Jag brukar skicka i örterna här också dock, värmen gör att de blir lite mjukare och ökar sin smakintensitet. När det svalnat, i med mer olivolja och grönsaker. Pressa citron över och rör runt ordentligt.

Värm upp en stekpanna till medelhög till hög värme, i med pyttelite olja så det inte fastnar men heller inte skvätter överallt. I med laxfiléerna, krydda sidan som inte ligger nedåt i pannan. Låt steka på mellanvärme tills du ser att 25% av den del som är närmast pannan börjar skifta färg till ljusrosa. Vänd på den och krydda den nu stekta sidan med salt och peppar. Planen är nu att ge andra ytan färg och att steka den lika länge som första sidan. Då kommer ungefär 50-60% av laxen vara färdiglagad, sedan bör den kunna bli klar när den får vila på en tallrik under lock i typ 5 min. Vill du jättegärna steka den helt igenom så är du såklart välkommen att göra det.

Dressingen är tokenkel och nästan mest där för att det ska finnas någon typ av sås. Blanda creme fraiche och srirachasås, klar. Se till att den får en liten hetta, det piggar upp den i övrigt väldigt fräscha rätten.

Servera. Njut av ett nyttigt och GOTT mål mat!

CategoriesOkategoriserade