När helgen bjuder på riktigt bakväder och man inte har något annat speciellt inbokat så finns det få saker som är så nöjsamma som att baka. Efter en kort tur på Pinterest hittades helgens recept, vi var fast beslutna om att det skulle bjudas på lyxfrukost på söndagsmorgonen. Vad som innefattas i lyxfukost? Något man inte brukar äta, något som är bättre än Pågens surdegslimpa, något som gör frukosten till ett njutbart ögonblick. Sagt och gjort, på City Gross i Höganäs hade de mjöl malt i Ramlösa Kvarn, kallrökt lax, och lite lufttorkad skinka. I Viken fanns en assistent, moderna ugnar, 4 händer och en perfektionist. Hela baket tog ungefär två timmar. Kanske de två mest värda timmarna i köket på länge. Kanske var det också en av de mer njutbara frukostarna på länge. Det finns något mer än att lyckas i köket. Att lyckas med ett bak i köket är en ny nivå. Med detta receptet kan du få känna exakt samma känsla som vi gjorde. Samma dofter av varm jäst, kokt och gräddat bröd. Gräddig och rund doft, nästan som smör. Alla var i köket. Alla sa samma sak – Det luktar gott här.

Lyxfrukost har antagit en ny skepnad. När man kombinerar en lördageftermiddag med närmalet mjöl, jäsfunktionen på ugnen, och 4 baksugna händer, då sker underverk.

Recept för 12 bagels

 • 3 teskedar torrjäst (för bröd)
 • 2,25 teskedar socker
 • 450 ml varmt vatten ± 90 ml för finjustering
 • 750 g mjöl (Vi använde Tipo 00 från Ramlösa. Magiskt.)
 • 2,25 teskedar salt
 • Sesamfrön för topping
 1. Ta 180 ml varmt vatten och häll i jäst och socker. Låt stå varmt, vi körde in det i ugnen på 40°C. Ta ut efter 5 minuter och rör runt.
 2. Blanda salt och mjöl i en hög om du har stor yta, gör en brunn i mitten. Har du inte det utan en assistent istället, skicka ner det där i. Häll i jästvattnet.
 3. Blanda ihop allt och häll i mer varmt vatten allt eftersom. Du vill ha en fuktig och rätt stabil deg när du är klar.
 4. Knåda på mjölad yta i cirka 10 minuter eller tills den är elastisk och jämn. Olja en skål tunt, vik in degen under sig själv så den sträcks uppe på och lägg sedan i skålen. Täck med fuktig bakduk och låt jäsa på varm plats. Har du ”jäsläge” på ugnen, använd det. Hitta på något annat roligt i en timme. När du kommer tillbaka, banka ut luften ur degen och låt vila 10 minuter till.
 5. Dela upp degen i 12 jämnstora bitar. Av bilderna att döma var perfektionisten i mig lite för ivrig och just den delen var inte den mest exakta. Något att förbättra till nästa gång.
 6. Ta en degboll och rulla mot bänken tills den är rund som just en boll. Tryck först och öppna sedan upp handen mer o mer tills du kan rulla den när du håller ihop tumme och långfinger.
 7. Täck ett finger i mjöl och tryck igenom bageln och dra sedan ut den med cirka 30%. Upprepa.
 8. Placera dina små hjul på en plåt med bakplåtspapper och lägg över en fuktig bakduk igen, låt vila i 10 minuter. Värm ugnen till 200°C.
 9. Koka upp en stor kastrull med vatten och sänk värmen, det ska knappt sjuda. Sänk ner ett par bagels åt gången, de ska ha lite space. Koka varje bagel mellan 1-2 minuter på varje sida, vänd och ta sedan upp med en hålslev och lägg på plåten med bakplåtspapper.
 10. Vispa upp lite ägg och pensla dina bagels. Garnera med önskad topping, sesamfrön och havssalt var mycket bra.
 11. Baka mitt i ugnen tills de är lagom gyllenbruna.
 12. Låt svalna på ett galler.
 13. Försök låta bli att smaka.
 14. Dela, bred på cream cheese, ta en skiva lax, lite rödlök, ruccola. En kopp kaffe.
 15. Njut.

(De funkar utmärkt att äta dagen efter. Förvara i plastpåse odelade efter att de svalnat. Smäll igång grillen i ugnen på fullt ös på morgonen. Dela och lägg på galler. Rosta. Se punkt 14.)

CategoriesOkategoriserade