Indiskt på 45 minuter!

Chicken Tikka Masala on rice of barley

Detta var nästan lika snabbt som han som gjorde det på YouTube.

Det råder ju inga som helt tvivel på att jag fullkomligen ÄLSKAR Bon Appetit på YouTube. En av de som är med och gör content till kanalen är Andy Baraghani (https://www.instagram.com/andybaraghani/). På senare har de på kanalen börjat battla take-away-mat på tid och smak. Konceptet är enkelt, de beställer en rätt för leverans, får reda på tiden det ungefär kommer ta, sätter en timer och lagar sedan samma rätt. För att vinna ska man ha en komplett rätt innan tiden runnit ut och cykelbudet plingar på dörren. Otroligt bra, både käk och underhållning. Spana in här: https://www.youtube.com/user/BonAppetitDotCom

Chicken Tikka Masala on rice of barley

Givet att vi igår var ute och sprang en sväng OCH tränade kände jag ett enormt sug efter lite comfort-food. Vad är väl mer comfort än en indisk gryta? Exakt. Inget. När man då springer på klippet där Andy svänger ihop en Chicken Tikka på ganska exakt 30 minuter kände jag bara att YES detta måste vi ha. Det är varmt, kryddigt, gräddigt, ja mysigt helt enkelt, man mår jävligt bra när man äter det. Dessutom var kycklingen redan tinad och vi hade det mesta hemma.

Många har säkert ätit en Chicken Tikka gjord på kyckling, kryddpåse, smör och grädde. Det får man ha gjort, jag dömer ingen, eller iallafall väldigt få. Det jag däremot berömmer är folk som tar sig samman och går från påsen till att laga från grunden. Det tar (uppenbarligen) inte mycket längre tid, smakar (om man kunde mäta) säkert 400 gånger godare och man är oskäligt nöjd när man slår sig ner i soffan och mår gott med sin gryta. Så gör det. TA DIG SAMMAN! SLÄPP PÅSEN!

Recept

(För 4 portioner)

Gryta:

  • 1 kg fryst eller färsk kycklingfilé (Görs dock ännu hellre på urbenade kycklinglår för mer smak)
  • 1 stor gul lök
  • 1 1/2 tumme ingefära
  • 3-4 cm röd chili, beroende på hur stark du vill ha den
  • 1 burk hela konserverade tomater
  • 1 rågad matsked tomatpuré
  • 1 msk malen spiskummin
  • 1 msk malen koriander
  • 1 msk gurkmeja
  • 2 tsk cayennepeppar
  • 1/2 kanelstång
  • 4 kardemummakapslar(?) eller 2 tsk malen
  • 1 dl havregrädde (vanlig grädde från boskap funkar också)
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 msk smör

Marinad:

  • 2 klyftor vitlök
  • 3 msk creme fraiche eller yoghurt
  • 1 tumme ingefära
  • 1 cm chili
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk cayenne
  • 1 tsk malen koriander
  • Rivet citronskal från 1/2 citron
  • Juice från samma 1/2 citron

I en skål, blanda kryddor, citronskal och pressad citron. Riv ingefära, vitlöksklyftor och chili. När allt har blandat sig, skåra kycklingen grovt, lägg ner i marinaden, rör runt så kycklingen täcks och låt stå. Starta din ugn på maxvärme med grill på. Ställ in en gjutjärnsstekpanna och låt den bli ordentligt varm.

På ren skärbräda, skiva löken tunt, i med smör i en tjockbottnad kastrull på medelhög värme och följ efter med löken när smöret slutat prata med dig. Rör då och då. För att skynda på processen med att få löken mjuk kan man med fördel kasta i en skvätt vatten så hjälper ångan till. När löken är mjuk och vattnet börjat försvinna så är det bara att ösa i alla kryddor, riva ingefära, vitlök och chili, samt klicka ner tomatpurén. Poängen här är att värma upp kryddorna och purén för att öka smaken samt för att tomatpurén ska bli lite mindre besk. Rör runt, bli inte nojig om det fastnar lite i botten dock, det löser sig strax.

När det luktar gott, lite fastnat i botten på kastrullen och det börjar se generellt trevligt ut så är det dags att skicka ner tomaterna! Nu har du chansen att få loss de smakerna som satt sig i botten på kastrullen så var inte rädd att (med träverktyg) röra ordentligt ner på botten. Sänk värmen, skicka i kanelstång och kardemummakapslarna, låt sjuda medan du fixar kycklingen.

Nu bör din panna i ugnen börja bli ordentligt varm. Ta ut den ur ugnen och lägg på kycklingen. Jag hällde över marinaden med, yoghurt i ugn får en trevlig smak när den blir lite småbränd. In med skapelsen högt upp i ugnen, så nära grillelementet du vågar, nu ska det ta färg!

Åter till din sjudande gryta, kycklingen klarar sig själv nu ett tag. I med grädde, ta bort grytan från värmen och plocka fram din stavmixer (eller häll allt i en blender om du tycker det känns bättre). Mixa. Nu kan du själv välja hur “grynig” du vill ha såsen. Vissa vill ha den helt slät, då kanske en blender är att föredra, men jag som tycker att det är trevligt när det ser rustikt ut kan uppskatta att den är lite grynig. Kanske måste du späda den lite med vatten om den blir alldeles för tjock.

Smaka av grytan med salt och peppar och slå ett getöga in i ugnen. Förhoppningsvis börjar kycklingen få bra färg på toppen. När du tycker att det ser bra ut, ta ut den, dela i lagom stora bitar (again, ditt beslut på storlek), skicka ner i grytan och låt de gå någon minut så du vet att de är helt genomklara. Nu är du klar!

Servera det hela med någon form av gryn, vi körde på havreris – orimligt gott alltså, nästan bättre än vanligt ris. Naturen kommer iallafall älska dig för det kommer från Sverige!

Du har precis gjort en gryta utan påse! Bra jobbat! Hoppas det smakar!

För mer comfort kanske du är taggad på en annan gryta! Röd currygryta med äggnudlar

CategoriesOkategoriserade