Köttgryta med parmesan- och tryffelmos

Lördag! Första helgdagen av de två snabbt övergående ledighetsdagarna. Ibland önskar man de vore lika eviga som den stora frågan – Vad ska vi äta ikväll?

Jag vet inte hur många gånger jag har hört den frågan ställas hemma hos mig från det att jag var liten. Idag frågar jag bara mig själv och kommer på nått. Men, low and behold – imorgon är det söndag och vad passar bättre än att avsluta veckan på ett lyxigt vis med en gryta som man NÄSTAN kan glömma bort. Gör det dock inte, all mat kommer brinna om den glöms bort, det är ett faktum. Det verkar dock vara någon form av inställning till bra matlagning idag, att man ska starta något, ”glömma det”, och sen komma tillbaka till det när det är färdigt, man hör det bland TV-kockar hela tiden. Glöm den inte, gör en grej av att laga mat istället.

Jag fick frågan ”Var ifrån kommer ditt matintresse?” – Svaret är rätt enkelt, mina föräldrar lät mig hjälpa till när jag var liten, de gjorde en grej av att laga mat när jag var intresserad, sen lät de mig göra det till en grej när jag var gammal nog. Perfekt!

Så, nu till en gryta ni inte får glömma under tiden ni lagar den, och ni inte kommer kunna glömma efter att ni ätit den! Den är lekande lätt att tillreda och tar bara några timmar, aktiv tid; cirka 30 minuter. Under resterande tid kan du sitta och läsa en bok i husets skönaste fåtölj, påminnas av grytan i ugnen när smakerna och dofterna sprider sig i luften.

Då kör vi då! Följande recept borde räcka till 4 pers:

Starta ugnen på vanligt upp- och nervärme på 175°C.

I en stor gryta, nån klick smör och lite olivolja. Fräs dina grytbitar, cirka 1 kg bör räcka. Se till att grytan är ordentligt varm innan du kör i köttet, det ska bli hårt brynt, inte kokt. TIPS: Om du inte har en gigantisk gryta, det gäller nog de flesta, så stek köttet i omgångar så inte grytan svalnar.

Ut med köttet. Slanta 2 skalade morötter, skiva en stjälk selleri, och finhacka en gul lök. Ös i det i grytan tillsammans med 1 tsk torkad timjan och 1 tsk torkad rosmarin. Låt det gå i grytan till det börjar bli lite mjukt och fått färg. I med köttet igen och skicka i 2 msk tomatpuré samt en toppad matsked vetemjöl. Rör runt allt så purén kladdar av sig på allt och mjölet försvinner. Låt det bli lite varmt, det ska tydligen hjälpa till att ta bort mjölsmaken. Nu bör det dessutom ha blivit lite karamelliserat i botten på kastrullen. För att få bort det och fånga upp smakerna, i med ett glas rött vin, gärna samma vin som kommer stå på bordet och finnas i glasen om 2.5 timmar. Skrapa botten och kanterna ordentligt.

Häll i en förpackning krossade tomater, fyll på förpackningen med vatten och häll i det med. Dela ett gäng champinjoner i mindre bitar och kör i dem tillsammans med 2 lagerblad, en näve syltlök, och ett stänk malen kanel samt nejlika – de hjälper till att öka gottefaktorn. Koka upp allt, det är jätteviktigt. Det måste bubbla innan du skickar in hela kalaset i ugnen.

Skala lämpligt många potatisar, har fortfarande inte lärt mig, men det går åt långt mer än 2 potatisar per person när man ska göra mos. Jag tänker kanske 4/skalle? Känner du att du har bättre koll än mig här, kör hårt! I vilket fall, när du bestämt dig för exakt hur många potatisar du behöver, skala dessa och dela dem i halvor så de kokar fortare. Lägg ner dem i vatten med salt i och lägg lock över. Nu är de preppade för senare.

För att göra mosmjölken så tar du ungefär 75-100 gram smör, 4 dl mjölk, 1 dl vispgrädde (gotte), 1 dl riven parmesan, ett par droppar tryffelolja, en knapp tsk olivolja, och cirka 1/4 riven muskotnöt. Koka upp under KONSTANT omröring, bränd mjölk, om så bara det minsta, tar över all annan smak. När smöret smält, ta av från plattan och rör lite tills det svalnat.

Läs en bok. Lukta. Njut.

När det är cirka 20 minuter kvar innan 2-timmarsstrecket på grytan i ugnen, tänd elden under potatisarna och låt dem koka tills mjuka. Häll av vattnet och ta en visp. Jag körde med en bastant ballongvisp vilket lämnade lite bitar – trevligt. Mosa det mesta med vispen, skicka i lite av mjölkmixen och vispa in det. Fortsätt tills önskad moskonsistens har uppnåtts. Smaka av med salt och peppar, det gäller för grytan som du nu ska ta ut ur ugnen också.

Servera i djupa tallrikar med lite nyhackad persilja över.

Som sagt. Glöm inte maten.

CategoriesOkategoriserade