Krämig, värmande och matig höstsoppa

Regnet smattrar på rutan. Kvicksilvret snurrar kring 13-15° om dagarna. Hösten är här, och den har kommit för att stanna. Har du inte så mycket grejer i kylen kan jag lova dig att denna snabba soppan kommer göra det värt att dra på regnjackan och slänga upp huvan och trotsa väderleken för en snabb tripp till din närmsta handlare. Ingredienserna är få och avkastningen i form av snabbhet och smak ger den en hävstångseffekt utöver det vanliga.

Ingredienser:

1 l mjölk, fetthalt efter eget tycke
2 msk vetemjöl
1 gul lök
1 pkt sejfilé ca 300 – 400 gram
1 själk själkselleri
3-5 potatisar
150 g frusen majs
150 g frusna ärtor
Timjan
1 cm röd chili
Olivolja

Steg 1. Finhacka lök och selleri, häll i 1 msk olivolja i en stor kastrull, i med lök och selleri och låt brynas sakta så det hinner mjukna innan. Krydda med timjan efter eget tycke. Precis när det börjat få färg, strössla i mjölet och rör runt så allt fett sugs upp och grönsakerna blir täckta.

Steg 2. Tärna potatisen i någorlunda lika stora tärningar. (Skala om så önskas, kan vara värt om det inte är färskpotatis) I med mjölken och rör runt. Låt blandningen komma upp i kok sakta, mjölk bränner lätt fast! RÖR HELA TIDEN! När det börjat koka, sätt ner värmen, fortsätt röra och i med potatisen. Låt det komma upp i kok, härifrån tar det cirka tio minuter tills det är klart.

Steg 3. När det gått ett par minuter, häll i ärtor och majs. Dela din sej och lägg i bitarna. Fortsätt röra försiktigt, fisk blir ömtålig när den tillagas. Hacka chilin och lägg i den med.

Steg 4. När det är cirka 1 minut kvar, smaka av med salt och peppar. Kör ner en brödskiva i rosten. Ta fram en färgstark tallrik, eller ännu bättre, en stor kopp. Känn på potatisen, den ska vara mjuk men inte mosig. En liten kärna i mitten funkar, den kommer laga sig klart på eftervärme. Ta en stor slev, häll upp i önskad porslinsform, koppen framför TV’n eller tallriken vid bordet. Ringla över lite olivolja. Ta mackan som precis poppat upp ur rosten och njut av att höstvädret är utanför fönstret och inne sitter du med en kopp värmande soppa, för själen, kroppen OCH för plånboken!

CategoriesOkategoriserade
  1. Gustav says:

    Låter smarrigt, detta ska prövas! Vad tror du om att röra i chilin samtidigt som löken och sellerin så den får brynas? Kan komjölken bytas ut mot kokosmjölk månntro? Kul med fisksoppa hur som helst!

    1. Didrik says:

      Tjena Gustav! Kul att du gillar det! 🙂 absolut, det är bara att köra i den från start! Att köra kokosmjölk låter som en grym idé! Då skulle lite extra chilli och en krossad kvist citrongräs kunna ge den en extra asiatisk och fräsch touch! ?

Comments are closed.