Mormors Kycklingpaj

Jag kan med handen på hjärtat säga att detta receptet inte kommer upp till samma nivå som när mormor gjorde den. Att vara uppväxt med mormorlagad mat 200 meter från hemmet har varit en ynnest under hela min barndom, och just kycklingpajen var magisk. När det ringde på hemtelefonen och mormor sa att hon hade köpt en helgrillad kyckling tidigare under dagen – då visste man; det finns PAJ! Legendarisk paj.

Så vad är detta då? Till att börja med är det oerhört enkelt. Asså verkligen. Vi pratar äggstanning, pajskal, helgrillad kyckling, purjo och champinjoner. Pajskalet kan göras i förhand, äggstanningen likaså, fyllningen med. Kort sagt, en utomordentligt bra veckorätt!

För pajskalet kör jag ICA’s recept. Nyckeln är KALLT smör och KALLT vatten.

  • 125 gram smör – iskallt
  • 1-2 teskedar iskallt vatten
  • 3 dl mjöl

Tärna smöret och krama ner det i mjölet så fort du kan tills det blir en smulig kompott. Kör i precis tillräckligt med vatten för att kunna forma alla smulor till en degklump. Baka ut i form och plasta in – låt den sedan vila minst 30 minuter i kylen. Picka massa hål i botten med en gaffel innan du skickar in den i ugnen på 225°C i cirka 10 minuter, då förhindrar du att degen reser sig och MINSKAR PLATSEN FÖR FYLLNINGEN – biggest NONO! Grädda mitt i ugnen.

Äggstanning:

  • 4 ägg
  • 4 dl mjölk
  • salt och peppar

Vispa upp 4 ägg så de blir homogena, vispa sedan ner mjölken. Salta o peppra.

Fyllningen

  • 6-8 champinjoner eller annan trevlig svamp
  • 1 grillad kyckling, plockad från ben ner i mindre bitar
  • cirka 3/4 purjolök
  • Salt och peppar

Börja med att dela ner svampen i mindre bitar, hetta upp smör i en panna och stek svampen tills den får färg. Hett tips: Rör inte om och salta inte, låt den bara ligga där på snittytan så blir den brun till slut, sen kan du röra bäst du vill. När klar, ta bort från pannan till en skål eller annat lämpligt kärl. Skiva purjon tunt och fräs på låg värme i samma panna tills löken blivit mjuk och trevlig. Rör i svampen och den lagom nerbrutna kycklingen. Krydda med salt och peppar.

När pajen är klar i ugnen är det bara att fylla skalet med fyllningen i ett jämnt lager och försiktigt hälla på äggstanningen. I en normalstor form (tror de är cirka 28-30 cm) så bör det gå jämnt ut.

Grädda på lite lägre temp, cirka 175-200°C tills stanningen stannat, toppa sedan med lite mozzarella och skicka in under grill tills den bubblar gottigt.

Just denna gången serverades pajen med en bönsallad till. Bönor, finhackad rödlök, massa persilja, olja, citron och salt & peppar.

NJUT och tacka mormor!

CategoriesOkategoriserade