Höst.

Äntligen är det den tiden på året, om än väldigt sent här nere i Lyon. Det är först på senare veckor som kylan faktiskt bitit sig fast här och man får klä sig lite varmare. Kan uppskatta kylan, allt blir krispigt och ”rent”, även om ordet rent kanske inte är optimalt för att beskriva en storstad som Lyon. Oavsett så är hösten en tid för värmande mat och färger. Med det i åtanke samt det facto att jag är ensam i lägenheten denna helgen så fick det bli en matlagningskväll igår, fredag. Sagt och gjort så köpte jag mig en ”lökpumpa” och bestämde mig för att göra risotto. Receptet som sådant är verkligen störtenkelt och det ger toppenresultat.

För 2 portioner behövs:

  • 2 nävar risottoris (ca 200-250 gram)
  • 200 g pumpa
  • 500 ml buljong
  • 1 glas vitt vin
  • 1/2 gul lök
  • 50-75 g svamp
  • smör
  • olivolja
  • salvia

Börja med att värma ugnen till runt 220°C. Dela pumpan och rensa bort alla kärnor, klyfta den. Stänk över olivolja, salt och peppar och gotta runt så de blir täckta. Ställ bitarna som båtar på en plåt och rosta under mitten i ugnen, låt gå cirka 20 minuter, håll ett öga så de inte bränner. De ska bli mjuka och mörkare i färgen.

I en kastrull, fräs finhackad lök i olivolja och en klick smör. I en annan, 500ml vatten och en buljongtärning, låt koka så tärningen (om du använder sådan) löser sig, håll den sedan bara varm. När löken blivit transparent, häll i riset och låt det fräsa med ett tag, rör ofta. (OBS: Rör endast med trä- eller plastredskap! Metall riskerar att krossa riskornen!) Häll i vinet i grytan och rör runt. Nu är det bara en fråga om att hela tiden hålla riset lite fuktigt på medelvärme. Sleva i buljongen då och då, det får inte bli för vått och inte heller för torrt. Tillagningen tar cirka 15-20 minuter, smaka efter 15 min, riset ska ha en liten kärna. När det börjar närma sig, ta din nu rostade pumpa och dela i mindre bitar. Tillsätt en slev buljong till och häll i pumpabitarna, rör runt så att de bryts ner och färgar risotton. När den nästan är klar, hetta upp en stekpanna med olja och fritera några salviablad som hastigast, de bränner väldigt lätt. Ta ut dem och låt dem torka på papper, klicka i lite smör i pannan och bryt ner din svamp i lite olika stora bitar. Salta och peppra dem och stek dem som hastigast i fettblandningen. Nu ska allt bara läggas upp. Innan du lägger upp risotton, rör ner en klick smör i den för att få den len och glansig. Lägg upp på en tallrik, placera svamp och salviablad, stänk över lite olivolja. Servera. Njut.

CategoriesOkategoriserade