Röd currygryta med äggnudlar

Detta var verkligen inte igår! Jag vill VERKLIGEN att Gottekäk ska bli en åtminstone vecko-grej, så nu när jag äntligen har gått o blivit sambo i Göteborg så tänker jag att det finns en god anledning att börja laga bra mat igen.

Häromdagen gjorde sig hösten ordentligt påmind och både jag och Annika blev sugna på något grytigt. Vi båda gillar asiatisk mat så det fick bli en röd curry-gryta. Istället för ris till så körde vi på äggnudlar vilket gav ett trevligt avbrott från de vanliga grynen. De blev lite lätt överkörda dock så nästa gång får det vara ännu mer kärna i dem innan de får gotta ihop sig med grytan. Jag vet, det ser ut som mycket ingredienser men det är VÄRT det!

För att göra denna trevliga variant så använde jag mig av följande:

  • 2 tetra kokosmjölk
  • 350 g kycklinglårfilé
  • 2 stora champinjoner
  • 1 zucchini
  • 1 morot
  • 1 tumme ingefära
  • 1 röd chili, kunde tagit mer dock
  • 1 rågad tesked röd currypasta (stark variant)
  • 1 strå citrongräs
  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 bunt korianderstjälkar (spara bladen)
  • 1 salladslök, vid servering
  • 1 paket äggnudlar (Santa Maria, typ för 4 pers)
  • Ish 750 ml vatten, beror på hur soppigt man vill ha det
  • 1 röd paprika
  • 1 lime
  • 1 burk vattenkastanjer
  1. Hacka vitlöken och chilin, riv skalet på limen, julienne’a ingefäran (1x1mm stavar) och skär bort toppen på citrongräset (spara bara typ 12-15 cm nerifrån) och banka på den med baksidan på kniven. Om vitlöken får oxidera lite så smakar den desto mer så börja gärna med den.
  2. Blanda lite vatten med currypastan och häll i en gryta eller kastrull på mediumvärme tillsammans med lite olja. Lägg gärna på ett lock, stänkrisk föreligger. Låt pastan koka lite och kör den sedan vidare så den blir lite mörkare, då kommer smakerna fram ordentligt utan att pastan bränns vid. I med de hackade smaksakerna.
  3. Gör tunna båtar av löken och lägg i. Efter en minut eller två,  häll på kokosmjölken och låt det börja sjuda försiktigt.
  4. I en stekpanna, börja steka kycklingen i olja – gärna i hela filéer för att sen dela i bitar, då blir den inte så torr.
  5. Pressa i lime i grytan, finhacka korianderstjälkarna och kör i dem med.
  6. Dela zucchini och paprika i jämnstora bitar, moroten i mindre (typ slantar). Häll vatten i grytan och lägg i morötterna så de får lite försprång. Dela kycklingen i lagom stora bitar och lägg i grytan med. I med vattenkastanjerna, de ska bara bli varma.
  7. Slå upp lagom mycket vatten i en kastrull för nudlarna.
  8. När morötterna har fått kanske 2 minuter försprång är det dags för zucchini och paprika att få hänga med. Låt gå tills de mjuknar.
  9. Koka nudlarna i cirka 4,5 minuter och SPOLA MED KALLT VATTEN när de är klara. Kan inte understryka det nog. Tänk på att de kommer dra lite av den varma grytan med och jag kan säga att soggiga nudlar är INTE att rekommendera.
  10. Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite limejuice.
  11. Servera med nudlarna i botten, på med grytan och lite hackad koriander och salladslök på toppen. Har du extra chili kvar är det ju alltid trevligt med en ring eller tre.
  12. NJUT.