Har du inte provat Sichuanpeppar – gör det. Inte för att det är gott, utan för att du aldrig smakat något liknande.

I orimligt lång tid efter nyår kommer här ett recept som den äventyrlige kan testa! Jag hade inte vågat bjuda oerfarna (ursäkta min översittarton, det är oundvikligt i sammanhanget) gäster, som kanske aldrig har provat på kryddan tidigare, ni kommer förstå varför…

Planen var alltså att ta fram en ovanlig och lite rolig varmrätt till nyårsafton. Det blev inte riktigt som jag tänkt mig.. Spännande och rolig stämmer ju visserligen, men att krydda ett helt ankbröst med Sichuanpeppar som Gordon Ramsay gör på YouTube – dålig introduktion till kryddan.

För att ge lite bakgrundsinfo så är det alltså en ”peppar” som inte är en peppar, dess närmaste släkting är istället citrussläktet – högst oklart. Kryddan som sådan smakar lite som citronpeppar, lite rosépeppar och lite av något som är helt omöjligt att definiera. Den är inte det minsta stark men väldigt smakrik. Rostas i stekjärn innan den mortlas och används. Visst ja, den är lätt bedövande också. På fullt allvar, när man provsmakade ankan så försvann känseln i tungan.

Jag fick en bok av min kusin i julklapp, ”Facing Heaven : Välkommen till Sichuanköket”. I den presenteras ett helt gäng olika recept som många innehåller denna halvt magiska, helt oklara, krydda. Köp den, det finns recept som inte innehåller sichuan också och de verkade jättebra de med!

Sååå, jag vet inte riktigt om det behövs så mycket recept här, men anka har jag aldrig täckt här så en kort intro till det kommer iallafall!

För 2 portioner:

  • 1 msk sichuanpeppar
  • 2 ankbröst
  • salt & peppar

Sätt igång ugnen på runt 200° upp- och nervärme.
Ta ut ankbrösten i god tid innan tillagning så de hinner närma sig rumstemperatur. Putsa ankan noga från synliga senor och liknande, köttet i sig är mört och fint men en sena kan verkligen ställa till det för dig! Snitta i skinn och fett så det bildar ett ca 1×1 cm rutmönster. Detta hjälper fettet och skinnet att knapra till samt köttet att ta upp smakerna.

Rosta pepparn i ett varmt stekjärn tills det börjar ryka lite och lukta i hela köket – helt omöjligt att missa. Häll över kryddan i morteln tillsammans med en nypa flingsalt, stöt det hela till ett fint pulver och täck ankbrösten med blandningen. Ta ett rumstempat stekjärn och ställ på kall platta, lägg i brösten med skinnet nedåt och sätt igång plattan. Inget smör, fett eller annat i pannan, bara ankan. Allteftersom järnet blir varmt kommer nämligen ankfettet att smälta, tack vare ditt fina rutmönster, och bli till stekfett. När skinnet är krispigt och har en fin färg, ta bort järnet från plattan, vänd på ankan så skinnet pekar uppåt och skicka in den i ugnen. Tiden är svår att speca men mina åkte ut efter cirka 9 minuter. Tänk på att anka ska serveras rosa, den klassas som vilt och inte som kyckling i tillagningssammanhang. Steker du med termometer så är målet 65° i innertemperatur. När den är nära, ta ut ankan och låt den vila någon minut, skär sedan centimetertjocka skivor lite på diagonalen. You are done!

Som en parentes, harricots verts’en som serveras till i detta receptet görs enligt följande
bönor

  • 1 påse, runt 200 g bönor
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 tsk rödvinsvinäger
  • 1 msk hackade, rostade hasselnötter
  • 1 liiiiten skvätt olivolja

Koka bönorna tills al dente, blanda vinäger, soja och olivolja i en skål, skicka i de kokta bönorna, blanda runt så de täcks av dressingen och rör sedan ner nötterna precis innan servering, de kan bli en gnutta sega om de börjar dra åt sig dressingen nämligen.

CategoriesOkategoriserade