Nyår!

Förrätt.

Nyår är den bästa helgen på året. Det finns inga satta kriterier och krav som sill, ål eller skinka och det ska vara GRYM mat. Man har alla möjligheter i världen att vara kreativ och prova nya grejer. Mamma var till en början väldigt tveksam när jag sa ”picklad svamp” men nu har jag provlagat förrätten till nyår, den fick klart godkänt. Det ska vara enkelt och tillsammans med ett glas gott vin ska förrätten lämna plats för huvudrätten men ändå leverera en smakupplevelse som matchar dagen! Jag har komponerat en lättare svampbaserad rätt som serveras på toast, inte för tung men smakrik.

Svamp 1 – Picklad

Detta är vrålenkelt. Har du lagt in sill tidigare är det mer eller mindre samma grej. För att göra lagen, blanda följande:

  • 1 dl ättikssprit
  • 2 dl vatten
  • 3 dl socker
  • 3 krossade kryddpepparkorn
  • 1 grovt hackad stjälk persilja

Rör ihop allt i en kastrull, låt koka upp snabbt så sockret löser sig, smaka av och ställ av så det kan svalna. Skiva svamp, jag körde med skogschampinjoner, vanliga champinjoner och portabello. Gör skivorna cirka 2 mm tjocka och lägg i en burk. När lagen svalnat, häll den över svampen i burken och låt stå i minst 1 timme. Klart!

Svamp 2 – Pesto

Detta är botten på toasten och kommer ha en fantastiskt rund och djup smak av skog, toucha till den med lite tryffelolja också så lyfter den 4 pinnar bara där.

Häll ett par matskedar olivolja i en stekpanna, krossa en hel klyfta vitlök och skicka i för att smaksätta oljan. Skiva fler svampar, mixa vidare som med den picklade, omväxling förnöjer – stek dem i olja och smör tills de blivit mjuka och fina. Salta för att dra ut vätskan. Lägg över dem i en mixer av något slag, jag körde en sån liten burk man sätter på stavmixern – funkade perfa. Troligen är det för lite olja i för att få en bunden pesto så slå i någon matsked till, droppa i tryffelolja efter eget tycke, salta och peppar. Mixa. Häll i en halv deciliter pinjenötter och en toppad matsked riven parmesan – mixa. Klart!

Svamp 3 – Stekt

Ja. Skiva, stek i smör och olja, salta och peppra. Klart!

I pannan, häll i lite mer olja, vanlig matolja eller rapsolja funkar fint. Dra bort stjälken från ett gäng svartkålsblad, dela i mindre bitar. Fritera i ett par sekunder så de blir en gnutta frasiga, glansiga och med fin färg.

Rosta ett bröd per person, förslagsvis surdegsbröd/levain – det är perfekt! Sprid ut ett generöst lager svamppesto över hela skivan, toppa med stekt svamp, lägg på några picklade svampar och garnera med svartkålen. Avsluta med en liten gnutta riven parmesan. Servera och njut av din kreation.

CategoriesOkategoriserade