Tacos meets Japan meets fredagsmys

Jag har ALDRIG gjort sushi tidigare.

Det ingår inte riktigt i min månatliga diet, men därmed inte sagt att man kan uppskatta det lite då och då – Det är ju dessutom superenkelt att tillaga! Faktum är att det bara är ett faktiskt tillagningsmoment och även om riset ska tvättas ett par gånger så är det ju fortfarande bara ris liksom. Väldigt kladdigt, men ris. Efter att ha funderat på hur mina prioriteringar skulle läggas under fredagen kom jag fram till att maten borde få en viss uppstegring i listan och jag begav mig ut på stadens gator. Pinterest, för dem som inte använder det, är guld när det kommer till inspiration för käk, så även denna gången. En så kallad ”sushiburrito” dök upp i flödet och jag insåg genast att denna skulle bli aftonens guldkorn. För att kunna göra sushi måste man ju ha en sushimatta, varför mina steg styrdes mot Hung Loi Market, en asiatisk liten butik innanför Vallgraven. Perfekt liten affär verkligen, sushiris, vinägerblandning, Nori-ark, sushimatta och wasabi inhandlades för att sedan knalla bort till Kungstorgets Fiskaffär för lite färsk lax.

Sååå, hur löser man detta lite halvimponerande recept då? Have no fear, I shall guide you.

Tvätta riset noga, det är otroligt mycket stärkelse i och jag har en känsla av att riset, som är klibbigt när det är tvättat och kokt, skulle bli en stor klump bara om man inte tvättar det. Så tvätta. Ta en sil eller ett durkslag i en kastrull, häll i riset i silen och fyll kastrullen med vatten tills riset är täckt. (Kallt vatten) Sen är det bara att köra runt med handen i någon minut innan man häller ut vattnet och fyller på igen. Håll på tills vattnet är mer eller mindre klart. Koka riset enligt anvisningarna. När det är klart, häll över vinägermixen lite i taget, rör runt och smaka av. Det ska smaka lite sötsurt, doseringsanvisningar är svåra att ge – beror ju lite på rismängd. Förslag ges nedan. När riset smakar bra, sprid ut det i ett tunt lager på en plåt eller liknande så det svalnar.

Med riset färdigt, finhacka crabsticks och blanda med majonnäs, wasabi och lite riven ingefära till en gottig röra.

Fresh Salmon

LAXEN.

Färska grejer har ju rätt specifika hanteringssätt, fisk är en av de mer känsliga råvarorna som kräver viss försiktighet. Inte för att skrämmas, snarare tvärt om. Håller man sig till ett par enklare regler så ska det vara lugna puckar. (Jag lämnar inga garantier dock, kan bara säga att jag inte blivit sjuk.) Fisk som ska ätas rå bör djupfrysas i 3 dagar om man är osäker på dess tidigare hantering, detta för att döda eventuella parasiter och bakterier. När man köper fisken färsk över disk sägs det att den ska vara OK att äta som den är dock, åtminstone lax. Be att få lukta på fisken om du köper över disk, luktar den fisk så är den inte färsk nog. Men, allt detta vet fiskhandlarn. Fråga. När du kommer hem, filéa fisken om den inte redan är färdig, och skär i tunna långa strimlor.

Strimla salladslök, skiva en halv avocado och gör långa gurkstrips med en skalare, eller som jag – med min älskade mandolin.

Nu kommer den ru(l)liga biten – he he he. Rulla ut mattan och lägg ett ark Nori på. Fyll en liten skål med kallt vatten och doppa fingrarna där i. Ta lite ris och sprid ut i ett jämnt cirka halvcentimetern tjockt lager över hela arket. Täck med gurkstrips över hela, följt av krabbmajonnäsen. Ovanpå det lägger du laxen från ena sidan till andra. Tänk på att lax, avocado och salladslök ska läggas vid ena kanten så man liksom ”rullar runt det” så att säga. När alla ingredienser är i, förläng norin med ett ark till på motsatt sida som din lax och andra ingredienser ligger på. Ta tag i sushimattan och, nu blir man kladdig om fingrarna, håll försiktigt uppe på laxen och rulla så hårt du kan. Tänk på att norin är ömtålig så håll bara i mattan. När mattan tar slut, flytta upp rullen och fortsätt. Slå in hela skapelsen hårt i plastfolie och lägg i kylen så den får ligga till sig lite. Ta ut den och slå in den i någon form av papper, jag körde på ytterpappret från fiskhandlarn, be om lite extra när du är där. Dela rullen på hälften, blanda upp soja och wasabi i en liten skål, slå dig ner vid bordet och njut.

Ingredienser:

  • 100g färsk lax
  • 1/2 avocado
  • 150g crabsticks
  • 3 msk majonnäs
  • 1 salladslök
  • 1 cm ingefära
  • 2 noriark
  • 250 g sushiris
  • 1,5 msk vinägerblandning
  • 1/2 tsk wasabi
CategoriesOkategoriserade