Torskrygg med mussel- och fänkålsskum

Jisses amalia.

Vilken helg det var, påskhelgen. Först firades högtiden, inte så hemskt kyrkligt, men enligt Johan Glans variant fylld med ägg, både målade och knockade. Påskens käk är ju inte något nytt, således inget kul att rapportera på där. Det är mer eller mindre ett om-etiketterat julbord… Därmed inte sagt att man under högtiden kan äta annat! Sagt och gjort. Under påskaftonens senare del styrde jag kosan mot Båstad och Pepes Bodega med mina mycket goda vänner Marco och Erik. Efter en grym kväll tog vi oss dagen efter till Norrvikens Trädgårdar för att käka lunch. Det är en fantastisk mix av grönyta och HELT magisk mat. Jag har haft äran att jobba med hela gänget tidigare år och kan inte göra annat än att rekommendera det helhjärtat! Har ni tid över, åk dit. Om inte – ta er tiden, ni kommer inte ångra det! Jag fastnade för ”Lyrtorsk” med ärtkräm och musselsås. Längesen jag åt något så gott… (Jag vet, bilden är inte matbloggsstandard egentligen, men jag hade bara mobilen.)lyrtorsk

Efter att ha intagit denna underbara kreation så styrde jag åter hemåt mot NV-Skåne. Hemma blev jag inspirerad att skapa något liknande till de stackarna i Viken som inte fått ta del av min lunch. Sagt och gjort, mot Kvantum. Att handla färsk fisk på söndagar är ju inte riktigt optimalt, för att inte säga möjligt. Fryst torskrygg gick precis lika bra dock! Sprang runt och försökte komma på något roligt att smaksätta med och kom fram till att fänkål vore passande. Då fryst firre tenderar att inte smaka hav på samma sätt som färsk så ville jag ha lite mer av den varan i såsen. Vongolemusslor fick stå för detta. Tyvärr var även dess frysta, och således gav de inte riktigt den intensiteten jag var ute efter. Skummet blev förhållandevis smakrikt ändå, men det fanns onekligen rum för förbättring. Anrättningen blev VÄLDIGT lyckad ändå måste jag säga, läs någon form av ihophöftat recept nedan och bjud dina närmaste på en fredagsfest med finess!

Recept (4 pers):

 • 4 torskryggsfiléer
 • 500 gram potatis, gärna färskpotatis
 • 1 fänkål
 • 1 schalottenlök
 • 250 gram vongole, gärna färska
 • 1 knappt glas vitt vin
 • Grädde efter behag, visp eller matlagnings
 • Smör till stekning och till såsen
 • Salt o peppar
 • Färsk dill
 • Sparris och salladslök till servering

Receptet är väldans enkelt rent praktiskt. Stek torskryggen tills den får en fin yta, vänd jätteförsiktigt – det finns inget skinn som kan hålla ihop den på frysta filéer och den faller gärna isär, men det går! Värm en kastrull med en klick smör i. Strimla fänkålen fint och skicka i kastrullen, detsamma gäller löken. Dra i vinet och musslorna och låt det reducera. Häll på grädden och låt det puttra vidare. Smaka av och sila när du är nöjd. För att skapa skummet, kör med en stavmixer och var selektiv när du lägger upp såsen, lite skum och lite vanlig sås. Stek sparris och salladslöken, ta upp musslorna som nu är både vin- och gräddkokta och lägg i botten på tallriken tillsammans med en sparris eller två och en salladslök. Vila torskryggen ovanpå och toppa med skum, ringla sås i botten på tallriken. Servera med nykokt potatis, gärna som fått koka med ett par dillkvistar.

Allt för mig, tack!

CategoriesOkategoriserade